FAQ

Freyda gaat over alle kanten van Joods leven. Wij helpen jou verder met alle vraagstukken die je tegenkomt. Of dit nou met te maken heeft met jouw zoektocht naar jouw Joodse identiteit of de bijbehorende manier van leven. Helaas, is daar is niet altijd een kant en klaar antwoord op te geven, maar wij helpen jou hiermee dat te ontdekken. 

Hier vind je een aantal vragen en antwoorden. Mocht hier niets tussen zitten wat jou verder helpt, ga dan naar het gedeelte verdiepende thema’s. Daar staan interessante columns en boeiende artikelen over uiteenlopende onderwerpen.

Veelgestelde vragen

Het is onmogelijk voor ons om te weten wat er bij jou speelt. Toch hebben we geprobeerd de meest voor de hand liggende vragen te beantwoorden.

Hoor ik er met alleen een Joodse vader wel bij in de Joodse gemeenschap?

Bij Freyda hoor je er 100% bij! Volgens de halacha, de Joodse wetgeving, ben je Joods wanneer je geboren bent uit een Joodse moeder óf wanneer je je hebt bekeerd tot het Jodendom, een zogenaamde gioer. Maar er zijn meer definities dan deze strikt-religieuze. Veel mensen met alleen een Joodse vader voelen zich, in meer of mindere mate, ook Joods en horen er volgens veel groepen gewoon bij. Dat geldt bijvoorbeeld voor liberaal-Joodse gemeenschappen in landen als Amerika, en ook volgens de staat Israël heeft iedereen met ten minste één Joodse grootouder recht op het staatsburgerschap. Freyda hanteert bijna dezelfde definitie, onze activiteiten zijn toegankelijk voor mensen met ten minste één Joodse grootouder of alleen een Joods partner. Ook met alleen een Joodse vader ben je dus welkom bij onze activiteiten. En er zijn ook andere Joodse organisaties in Nederland met hetzelfde beleid, denk bijvoorbeeld aan het studiecentrum Crescas of de sportvereniging Maccabi. De Joods-religieuze gemeenschap Beth Hachidush accepteert ook leden met alleen een Joodse vader, en bij de LJG worden mensen met een Joodse vader sneller dan anderen toegelaten tot het Jodendom.

Mijn partner en ik hebben verschillende opvattingen over onze cultuur en religie, hoe komen we hier samen uit?

Twee geloven op een kussen, daar slaapt de duivel tussen. Complete onzin natuurlijk. Ook wanneer een van jullie Joods is en de ander niet, of de een veel traditioneler is opgevoed dan de ander, kunnen jullie samen je leven inrichten op de manier die jullie willen. Het kan natuurlijk wel voorkomen dat je soms botst met je partner omdat jullie vanuit jullie verschillende achtergronden andere verwachtingen hebben. Willen jullie bijvoorbeeld je pasgeboren zoontje wel of niet laten besnijden? En komt er een kerstboom, een chanoekia, of allebei in de woonkamer tijdens de decembermaanden? Bij Freyda publiceren we eens in de zoveel tijd artikelen op onze website over dit soort onderwerpen.

Mijn partner en ik zijn het niet eens over de (Joodse) opvoeding. Wat nu?

Wel of niet elke week naar Joodse les? Hoeveel tijd mag een kind per dag eigenlijk op de Ipad spelen? En betekent nee ook echt altijd nee? Opvoeden is soms ontzettend lastig. Niet in de laatste plaats omdat niemand je ooit écht geleerd heeft hoe het moet. Je kijkt het een beetje af van anderen en denkt terug aan de manier waarop je zelf bent opgevoed. Geen wonder dus dat jij en je partner er soms van mening over verschillen, jullie hebben zelf immers ook een andere opvoeding gehad. Opvoedverhalen van andere gelijkgestemden lezen? Dat kan bij Freyda.

Waar kan ik terecht voor activiteiten in het Hebreeuws?

Nederland kent een grote Israëlische gemeenschap. Volgens de laatste cijfers van het CBS wonen er zo’n 10.371 Nederlanders met een Israëlische migratieachtergrond in Nederland. Speciaal voor de Hebreeuwssprekende gemeenschap organiseert Freyda’s Israëlische zusje Tsavta verschillende activiteiten, zoals lezingen en culturele bijeenkomsten. Neem eens een kijkje op hun Facebookpagina. Daarnaast zijn er ook andere organisaties voor de Israëlische gemeenschap, zoals Dutchtown en Hakehilla. Voor de jeugd is er de Israëlische scouting, Hatsofiem.

Ik steek graag de handen uit de mouwen om de Joodse gemeenschap te helpen. Is er iemand die mijn hulp goed kan gebruiken?

Vrijwilligerswerk doen is niet alleen fijn voor anderen, het is ook nog eens wetenschappelijk bewezen dat je er een gelukkiger mens van wordt. Ook bij Freyda kunnen we je hulp goed gebruiken, bijvoorbeeld razende reporters, columnisten, bloggers en influencers. Wat kun je doen?

Hoe kan ik iets doen aan groeiend antisemitisme?

Volgens het CIDI, de organisatie die de jaarlijkse monitor antisemitische incidenten publiceert, nam het aantal gevallen van anti-Joodse discriminatie de afgelopen jaren explosief toe. De een merkt daar gelukkig niks van, een ander kan zich er op straat onveilig door voelen. Freyda biedt in samenwerking met het CIDI, Transgender Netwerk Nederland en Tijgertje een weerbaarheidstraining aan die door het hele land reist. Ook organiseren we groepsgesprekken, waarin je je zorgen met anderen kunt bespreken. Wanneer je daadwerkelijk slachtoffer wordt van een antisemitisch incident raden we je altijd aan om aangifte te doen bij de politie en een melding te maken bij het CIDI. Bij Freyda kan je dan weer terecht voor individuele ondersteuning, zoals slachtofferhulp.

 

Maken andere Joden zich ook zorgen om institutioneel racisme?

Natuurlijk zijn er andere Joden die zich zorgen maken om institutioneel racisme. Of over andere sociale kwesties. Sterker nog, voor veel Joden is de Joodse ethiek de belangrijkste pijler van hun Joodse identiteit. Tikoen Olam, het repareren van de wereld, is een kernbegrip binnen de Joodse traditie. Kijk eens rond op onze website, we publiceren regelmatig artikelen die raken aan sociale kwesties in Nederland en elders. Zoals de Joodse geleerde Hillel al zei: “Als ik niet voor mijzelf ben, wie is voor mij? En als ik er alleen voor mezelf ben, wat ben ik dan? En als niet nu, wanneer dan?”

Ook nu Black Lives Matter bovenaan de agenda staat, blijft het in de Joodse gemeenschap niet stil. Verschillende Joodse organisaties laten van zich horen. Oy Vey, de hedendaags-Joods-culturele hub, opende een petitie als steunbetuiging voor de zwarte gemeenschap in Amerika en Nederland. Een steunbetuiging vanuit de Joodse gemeenschap, omdat “het je uitspreken tegen onrecht een fundamenteel onderdeel van het Jodendom is”.

Joods en gay, gaat dat samen?

Ja, zeker. Er zijn namelijk heel veel mensen die Joods én homo zijn. Denk maar eens aan de beroemde Nederlandse feministe Andreas Burnier, of de eerste COC-voorzitter Benno Premsela, die beiden veel voor de homo-emancipatie in Nederland hebben betekend. Vanuit (orthodox)-religieus oogpunt is homoseksualiteit voor sommigen nog wel een probleem. Desalniettemin worden ook binnen het religieuze Jodendom gigantische stappen gezet. Er zijn homoseksuele rabbijnen en homoseksuele stellen kunnen bij de liberale stromingen in Nederland sinds 2010 ook onder de choepa staan (trouwen). Ook binnen de orthodoxie is homoseksualiteit steeds breder geaccepteerd. Zo publiceerde de orthodoxe opperrabbijn van Groot-Brittannië twee jaar terug een gids voor orthodox-Joodse scholen over hoe zij het beste kunnen omgaan met homoseksuele leerlingen op school. Ook zijn er Joodse organisaties voor homoseksuelen, zoals Keshet. In Nederland bestaat zo een organisatie vandaag de dag niet (meer), maar zijn er wel speciale initiatieven voor de LHBTQ+-gemeenschap. Zo organiseert Beit Hachidush jaarlijks een pink sjabbat tijdens de Pride week, en heeft er al meerdere keren een Joodse boot tijdens de Gay Pride Amsterdam meegevaren.
Bekijk de artikelen op onze website op Joods en LHBTQI+.

Hoe maak ik de hoge feestdagen betekenisvol?

Het Jodendom kent zijn eigen kalender en eigen feest- en treurdagen. Veel van die markeringen op de kalender hebben een religieuze oorsprong. Eén manier om je met deze dagen bezig te houden is door het bezoeken van sjoel, de synagoge. Maar er zijn talloze andere manieren om deze dagen betekenis te geven. Op onze website publiceren we met grote regelmaat teksten en activiteiten rondom de dagen op de Joodse kalender met feestdagen.

Zijn er eigenlijk ook Joodse rappers?

Muziek en Jodendom zijn als twee handen op een buik. Dat begon al met de psalmen, die als liederen door de Levieten werden gezongen in de tempel in Jeruzalem. Maar wist je dat Bob Dylan en P!nk ook Joods zijn? Rappen kan het Joodse volk ook. Denk maar aan Matisyahu of Nissim Black. Maar ook de wereldberoemde rapper Drake is Joods.

Is het belangrijk om een Joodse partner te hebben?

Dat bepaal jij natuurlijk helemaal zelf. Er is niemand die je kan vertellen of een Joodse partner voor jou belangrijk is. Wel begrijpen wij dat dit een onderwerp is waarover je nadenkt, en waar je misschien meer over wilt weten, of met anderen over wilt spreken. Daarom publiceren we soms artikelen op het vlak van Jodendom en relaties,

Bestaat er zoiets als Joodse humor?

Je bent niet de eerste die zich dat afvraagt. Sigmund Freud deed er in 1905 onderzoek naar (Der Witz und seine Beziehung zum Unbewußten) en concludeerde van wel. In Nederland kennen we natuurlijk de bekende Sam en Moos-grappen. Ook zijn de grappen van Max Tailleur beroemd. Maar denk ook eens aan de grappen van Sacha Baron Cohen, Tiffany Haddish, Seth Rogen of dichter bij huis, Raoul Heertje. Allemaal Joodse grappenmakers. Kijk eens rond op onze website. Ook bij Freyda houden we wel van een geintje op z’n tijd.

 

Staat jouw vraag er niet bij?

Neem dan contact met ons op, stuur een e-mail.

Wat betekent Freyda?

Freyda is een Joodse meisjesnaam en is Jiddisch voor vreugde. Daarnaast zit er het woord vrij in. De vrijheid om te zijn wie je bent, om op zoek te gaan naar je eigen Joodse identiteit. Vrijheid om je eigen keuzes te maken, discussies te voeren en jezelf te blijven ontwikkelen. Wij weten zeker dat je Freyda beter zult leren kennen en dat ze over enige tijd volledig vertrouwd voelt!

Activiteiten

In onze agenda vind je evenementen die wij zelf organiseren of evenementen van partners en vrienden waarvan Freyda denkt dat ze ook voor jou de moeite waard zijn. Neem eens een kijkje, er zit vast iets voor je tussen.

Een initiatief van