Freyda weekoverzicht (8)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Jodenkoeken

Het zal je vast niet ontgaan zijn dat de Jodenkoek voortaan geen Jodenkoek meer heet. Niet zo gek wanneer je je bedenkt dat de negerzoen en moorkop recentelijk ook al het veld moesten ruimen. In de dagend ie volgden op de bekendmaking van dit nieuws hoorden we veel verschillende verhalen over waar de naam Jodenkoek nou eigenlijk vandaan zou komen. Is het een bakker die De Joode heette die de koekjes voor het eerst verkocht? Of is de naam een verwijzing naar het antisemitische vooroordeel dat joden gierig zijn, omdat de koekjes zo dun zijn? In dit artikel vertelt Ewoud Sanders je het ├ęchte verhaal. En het veelgehoorde geluid dat er geen Jood is die ooit aanstoot aan het koekje zou hebben genomen wordt er ook ontkracht. Een koosjere bakker uit Antwerpen heeft overigens besloten de koekjes zelf te gaan maken, en onder rabbinaal toezicht nog wel, meldt het NIW.

Februaristaking

Op donderdag 25 februari 2021 werd de Februaristaking herdacht, de enige massale protestactie tegen de Jodenvervolging in Europa. In het kader daarvan ontwikkelde de NPO een fantastische podcastserie waarin Rob Trip het verhaal van de Februaristaking onderzoekt. Ook mooi is deze digitale tentoonstelling van het Verzetsmuseum, waarin de verhalen van enkele betrokkenen bij de staking verteld worden. Gewoon in het Nederlands, maar ook in Nederlandse Gebarentaal.

Oude Torarol gemeente Dordrecht gevonden

Bij de familie Pennings in Dordrecht heeft jarenlang een oude Torarol uit de lokale Joodse gemeente op zolder gelegen. De Torarol is tijdens de Tweede Wereldoorlog verdwenen en is daarna als verloren beschouwd. Nu duikt de rol dus weer op. Volgens zoon Taco heeft zijn vader, die een grote interesse voor het Jodendom had, deze in de jaren 60 gekregen. Nu de vader is overleden wilde de familie de rol teruggeven. Lees hier het hele verhaal.

Deze vondst is uniek in Nederland

Abdelkader Benali in de Balie

In een eerder weekoverzicht spraken we al over Abdelkader Benali, die oorspronkelijk zou spreken op de 4-mei herdenking en op de Februaristakingherdenking, maar die zich terugtrok vanwege de ophef die ontstond rondom uitspraken die hij jaren geleden maakte. Deze week was hij te gast in de Balie om hierover te spreken met Chaja Polak en Natascha van Weezel. Een interessant gesprek over polarisatie, opkomen voor de Ander en cancel-culture. Kijk het hier teug.

Poeriemdossier

Vandaag is het Poeriem! En wij zouden Freyda niet zijn als we je daar graag meer over zouden willen vertellen. Alles over Poeriem lees je dan ook in ons Poeriemdossier. Klik hier.

Sjabbat Sjalom!
Close
Chat