Freyda weekoverzicht (6)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Foto van orthodoxe Joden op het strand wint de hoofdprijs

De Vlaamse fotograaf Eddy Verloes mag zich 'Travel Photographer of the Year 2020' noemen. Verloes won de prijs waar deze titel aan hangt met een foto die hij gedurende de coronacrisis maakte tijdens een wandeling op het strand. Op de foto zien we een groep jonge ultra-orthodoxe Joden die de wind trotseren voor een mooie strandwandeling. "Toen de zwarte schimmen op mij afkwamen, waande ik mij in een surrealistische film. Als fotograaf wist ik: dit is het." Check de prachtige foto's hier op Instagram.

Kritiek op Shtisel

De Israëlische Netflix-serie Shtisel is een ware hit, ook in Nederland. De serie verhaalt over een familie van ultra-orthodoxe Joden in Geula, een wijk in Jeruzalem. Veel mensen prijzen de serie omdat het een inkijkje geeft in een gesloten wereld die onbereikbaar is voor de meeste mensen. Bij Freyda waren we al verkocht toen we begrepen dat de serie Jiddisch-gesproken is, want hoe tof is dat?. Rabbijn Lody van de Kamp uit in dit artikel in NieuwWij enkele bedenkingen over de serie. Hij meent dat de Netflix-serie een negatieve karikatuur van 'de Jood' laat zien. Wat vinden jullie?

Pakhuis de Zwijger: vrouwen spreken over religie

Deel 2 van de serie over vrouwen en religie in Pakhuis de Zwijger! In een sterk seculariserende samenleving is het misschien niet altijd vanzelfsprekend religieus te zijn. En als vrouw word je daar vanwege het idee dat vrouwen in sommige religies onderdrukt worden misschien nog wel eerder op aangesproken dan als man. In dit tweede deel van de serie gingen vrouwen van vele achtergronden met elkaar in gesprek over het belang van gemeenschappen. Kijk het hier terug. Wil je deel 1 nog eens terugkijken? Klik hier.

De Tora op muziek

De Tora, de vijf boeken van Mozes, is een prachtig geschrift. Niet voor niets lezen Joden wereldwijd er elke week een stuk uit in de synagoge, de parasja van de week. Maar ook als je niet zo een lezer bent kun je nu van de schoonheid van de Tora genieten. Op de website Mizmor Shir kun je namelijk elk gewenst stuk Tora in muziek laten afspelen. Dat moeten we even uitleggen: Hebreeuwse letters hebben in de mystieke traditie van het Jodendom, de kabbala, ook een getalswaarde. Deze website neemt de data van Sefaria, een website waar allerlei Joodse teksten gratis te bekijken zijn, en zet de woorden van de Tora om in het getal dat er volgens de mystieke traditie bijhoort. De cijfers corresponderen weer met tonen, en voila, we hebben de Tora op muziek. Hoe denk jij dat de schepping van de wereld klinkt? Neem eens een kijkje op de website.

מִזְמוֹר שִׁיר לְיוֹם הַשַּׁבָּת. טוֹב לְהֹדוֹת לַיהוָה

Hoe komen jongeren de coronacrisis door?

Veel jongeren vinden de coronaperiode een lastige tijd. Dat deze periode ook juist voor jongeren extra zwaar is wordt steeds duidelijker. Hoe komen jongeren de crisis dan door? Trouw zetten een aantal mooie initiatieven van verschillende gemeentes op een ritje in dit artikel. Misschien zit er ook wel iets bij waar jij wat aan hebt. En mocht je nou merken dat je deze periode toch erg lastig vindt en steeds somberder wordt, weet dan dat je altijd contact kan opnemen met een sociaal werker van Freyda. Via mail, telefoon of gewoon een DM op Insta of Facebook.

Contact opnemen met Freyda?

Ga naar onze contactpagina

Sjabbat Sjalom!
Close
Chat