Freyda weekoverzicht (36)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Volkskrant column: leven volgens de Bijbel

Leven volgens de regels die er in de Bijbel staan, kan dat eigenlijk wel? Columnist Sylvia Witteman moest tijdens het kijken van Shtisel denken aan een boek dat ze ooit las, van een Amerikaanse man die dat daadwerkelijk probeerde. Ze schrijft er over in deze leuke, en op veel punten herkenbare column.

Als je het boek waar Witteman het over heeft interessant vindt maar geen zin hebt om het hele boek te lezen, hieronder vind je een TED-talk van de auteur over het boek:

Jodensterren tijdens protest tegen corona

Afgelopen zondag vond in Amsterdam een groot protest plaats tegen de coronamaatregelen. Zoals eerder ook al gebeurde, droegen enkele demonstranten Jodensterren die wij kennen uit de Tweede Wereldoorlog, waarmee in feite het leed van de vervolgingen van Joden tijdens de Sjoa vergeleken wordt met het leed dat men ondervindt vanwege de coronamaatregelen. Een misselijkmakende vergelijking die getuigt van weinig historisch besef. Burgemeester Halsema van Amsterdam riep de organisatoren op om afstand te nemen van het dragen van Jodensterren. Maar ook in de bredere samenleving klinkt protest. Lees bijvoorbeeld dit stuk van CIDI-medewerker Jos Hummelen op Joop.nl of deze column van Sander Donkers.

Muziektip

Deze sjabbat is het Sjabbat Sjoewa, de sjabbat die valt tussen Rosj Hasjana en Jom Kipoer. Dat is tijdens de tien dagen van inkeer, tien dagen die in de Joodse traditie in het teken staan van zelfreflectie. Muziek kan altijd heel goed helpen om in de juiste stemming te komen voor deze dagen van inkeer. Luister hieronder naar het nieuwe nummer van Eviatar Banai we-nislach (en het werd vergeven), gebaseerd op een stuk liturgie uit de dienst van Jom Kipoer in de synagoge.

Meer weten over Rosj Hasjana en Jom Kipoer? Lees ons dossier over de Hoge Feestdagen.

Sjabbat Sjalom!
Close
Chat