Freyda weekoverzicht (34)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Joods leven in Oisterwijk

Het dorpje vlak bij Tilburg kende in de 18e en 19e eeuw een levende Joodse gemeenschap. Aanstaande zondag vind er een rondleiding plaats door Kees Welmers op de Joodse begraafplaats van Oisterwijk, die in de afgelopen jaren door vrijwilligers is opgeknapt. Je kan meer lezen over de Joodse geschiedenis van Oisterwijk op de website van het Joods Cultureel Kwartier.

Trouwens, hoe leuk het ook is dat het woordje 'oy' in de naam van Oisterwijk zit, je spreekt het gewoon uit als Oosterwijk, zonder oy.

Bart Wallet hoogleraar Joodse geschiedenis

Het gaat goed met de Joodse studies in Nederland! Eerder dit jaar werd aan de VU al een hoogleraar Joodse studies benoemd, en nu is Bart Wallet aangesteld als hoogleraar Joodse geschiedenis aan de UvA. Het is voor het eerst dat Nederland een dergelijke leerstoel kent. Professor Bart is dé autoriteit in Nederland op het gebied van Joodse geschiedenis, een terechte keuze dus volgens Freyda. De hoofdredacteur van de Benjamin, Ferry Biedermann, sprak met Bart over zijn nieuwe functie en plannen voor de komende jaren. Check hieronder het korte maar heel leuke interview!

Bart was ook een van de sprekers bij het Freyda-Benjamin Debat over Joodse politiek eerder dit jaar, in aanloop naar de verkiezingen. Terugzien? Klik hier.

Van Jom Havoetbal tot Champions League

Aviv Levy Shoshan volge zijn droom en loopt nu rond tussen sterren als Frenkie de Jong en Memphis Depay. Meer weten over hoe een gewoon Amsterdams-Joodse jongen bij FC Barcelona terecht komt? Lees ons interview met Aviv op de website.

Dit artikel verscheen eerder op de Freyda-pagina van de Benjamin. Elke editie brengen we een mooi verhaal dat aansluit bij jouw leefwereld.

Check de website

Tentoonstelling: Vrijdenkers van Spinoza tot nu - Amsterdam Museum

In het Amsterdam Museum opent 5 september de tentoonstelling: Vrijdenkers van Spinoza tot nu. De tentoonstelling is tot stand gekomen in samenwerking met het Humanistisch Verbond ter ere van hun 75-jarig bestaan. Verschillende Joodse vrijdenkers passeren de revue. Niet alleen de beroemde Joodse wijsgeer Spinoza, maar bijvoorbeeld ook Dina Perla Portnaar als voorbeeld van een moderne vrijdenker.

Op de NPO verscheen eerder een docu-drama over het leven van Dina Perla.

Sjabbat Sjalom!
Close
Chat