Freyda weekoverzicht (29)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Netflix tip: My unorthodox life

Steeds wanneer je denkt Netflix uitgespeeld te hebben verschijnt er toch weer iets op wat weer de moeite waard blijkt te zijn. Dit keer is dat de serie "My Unorthodox Life". In deze docuserie volg je Julia Haart, een voormalig lid van een ultra-orthodox Joodse groepering en haar gezin dat deze gesloten gemeenschap besluit te verlaten. De serie is nog niet zo lang geleden verschenen en maakt nu al een hoop los, zo zijn er mensen die vinden dat de serie anti-orthodox Joods of zelfs antisemitisch is. Lees bijvoorbeeld dit stuk. Check de trailer hieronder.

Kunstenaar Piet Cohen in Groningse synagoge

Piet Cohen is een bekende Nederlands-Joodse ontwerper en kunstenaar, die ook erg bekend is van de mooie Judaica die hij maakt. Eén van de dingen die hij ontwierp was het interieur van de Groningse synagoge veertig jaar geleden. Vanwege dit mooie jubileum is er in deze bewuste synagoge een tentoonstelling te zien. Je kan langs t/m 1 oktober. Op Jonet verscheen eerder een artikel over de tentoonstelling, lees 'm hier.

Beeldbepalend voor Cohens Groningse sjoel is de stalen lichtconstructie erboven

Toe be'av - Dag van de liefde!

Wist je dat er ook een soort van Joodse versie van Valentijnsdag bestaat? Zaterdag is het de 15e dag van de Joodse maand Av, oftewel, Toe be'av. Deze mooie feestdag wordt in de Misjna al beschreven, waar staat dat op deze dag "de dochters van Jeruzalem in het wit gekleed naar buiten gingen en dansten in de wijngaarden". In Israël is deze dag er een waarop men cadeaus, kaarten en bloemen geeft aan zijn of haar geliefde, net als op Valentijnsdag dus. Wil je meer lezen over Toe be'av, klik dan hier.

Trouwens, als je in plaats van "dochters van Jeruzalem" liever "zonen van Jeruzalem" wilt lezen, dan mag dat natuurlijk ook. Liefde is immers gewoon liefde. Dat is ook de reden dat we volgende week ons evenement over LHBTQIA+ acceptatie in de Joodse gemeenschap organiseren. Dat het onderwerp wereldwijd speelt blijkt ook maar weer eens uit dit artikel op Heyalma, over queers in de orthodox-Joodse gemeenschap.

De Roze Nesjomme vindt plaats op 29 juli in de Balie in Amsterdam. Wil jij er bij zijn?

Koop hier je kaarten!

Sjabbat Sjalom!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat