Weekoverzicht (1)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Nieuwjaarswens

Chantal Suissa-Runne en Atta de Tolk namen samen deze mooie nieuwjaarswens op. Kennen jullie Yalla! al? Het is een nieuwe organisatie die zich inzet voor de verbinding tussen Joden en moslims in Nederland. In Trouw verscheen al een artikel over dit mooie initiatief, en je kunt er op rekenen dat Freyda je ook van de activiteiten van Yalla! op de hoogte houdt. Sjana Tova!

Ischa Meijer - serie NPO

Ischa Meijer wordt door sommigen wel beschreven als de beste interviewer die Nederland ooit gekend heeft. Zijn stijl was scherp en soms aanvallend, maar ook serieus en geïnteresseerd. Niet iedereen was even blij door hem te worden geïnterviewd, maar het publiek vond hem doorgaans fantastisch. Hij werd geboren in 1943 en overleefde met zijn ouders concentratiekamp Bergen-Belsen. Beroemd werd hij door zijn radioprogramma voor de VPRO - een uur Ischa - dat wekelijks vanuit café Eik en Linde werd uitgezonden. Over zijn leven verscheen op de NPO een televisieserie, gebaseerd op het boek I.M van Connie Palmen. Lees ook zeker even het artikel in Trouw met de dochter van Ischa, Jessica Meijer. En als je dan nog niet genoeg van Ischa hebt gezien of gehoord, dan kan je altijd nog luisteren naar de podcast die vorig jaar verscheen.

Joods leven tijdens Corona

Het leven lijkt tijdens deze pandemie soms misschien stil te staan, stiekem gaat het leven gewoon door. En dat geldt natuurlijk ook voor het Joodse leven. Fotograaf Julie Blik maakte een mooie impressie van het Joodse leven in Nederland tijdens corona. Klik hier voor deze mooie selectie aan foto's. Heb je zelf beeldmateriaal van een bijzondere Joodse gebeurtenis tijdens de coronacrisis? Het Joods Historisch Museum verzamelt dit materiaal, scrol voor meer info naar het einde van bovenstaande pagina.

Virtuele sjoeldiensten via Zoom

Bij de LJG kun je sinds het begin van de coronacrisis meedoen aan de diensten via zoom. Gewoon opgeroepen worden vanaf je bank in de woonkamer dus. De NOS ging langs en bracht verslag uit.

Rondreizende expo ‘Drie generaties Joden in Nederland’ in Doorn

Een bijzondere tentoonstelling in Doorn, die alleen op afspraak te zien is. In de kelders van Kasteel Moersbergen brengt kunstenares Jehuda de Jong drie generaties Joden in beeld. Lees er meer over op Jonet.nl. Direct boeken? Dat kan ook, via deze link.

Coronavaccin

Eindelijk is het zover, ook in Nederland zijn we begonnen met het vaccineren tegen covid-19. Niet iedereen staat te springen om het vaccin te nemen, maar als het aan de rabbijnen ligt maken we daar korte metten mee. Verschillende rabbijnen in de VS en Israël hebben opgeroepen het vaccin te gaan nemen, en het Nederlandse rabbinaat van de NIHS noemde het nemen van het vaccin een religieuze plicht.

Close
Chat