Freyda weekoverzicht (19)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Escalatie in Israel

Sinds een paar weken is het heel onrustig in Jeruzalem, en dinsdagavond escaleerde de situatie verder in het hele land met raketaanvallen vanuit Gaza en bombardementen van de IDF als reactie daarop. Ook binnen de Joodse gemeenschap leeft een dergelijke escalatie erg, velen hebben vrienden of familie in Israel wonen. Bij Freyda betreuren we het feit dat de situatie gepaard gaat met zoveel geweld, en hopen we dat dat de rust snel kan terugkeren. Mocht je gemist hebben hoe de aanloop naar de escalatie is verlopen, lees dan dit stuk van onze vrienden op HeyAlma.

Adje Cohen en het Cheider

Adje Cohen was een van oorsprong Duitse Jood die in de jaren 30 naar Nederland vluchtte. Hier was hij onderdeel van het verzet, en zette hij zich na de oorlog in voor de wederopbouw van orthodox-Joods Nederland. Dat verhaal is onlangs opgeschreven in de biografie over Cohen, door Jaap Sanders. Die beschrijft daarin onder andere de financiering die Cohen los wist te krijgen bij duistere figuren. Ook de orthodox-Joodse school het Cheider zou op die manier geld hebben gekregen in de beginjaren van de school. Het Parool schreef er over, klik hier voor het artikel.

Iedereen ervaart de gioer op zijn of haar eigen manier
Rabbijn Hannah Nathans

Joods worden? Een studie


Joods worden, kan dat eigenlijk wel? Ja, dat kan. Toch leeft er vaak een idee dat Joods worden vrijwel onmogelijk is. Die ervaring hebben sommige mensen die Joods geworden zijn inderdaad, dat het hen bijna onmogelijk werd gemaakt om tot het Jodendom toe te treden. Andere hebben weer compleet tegenovergestelde ervaringen. Rabbijn Hannah Nathans deed promotieonderzoek naar het traject van gioer, Joods worden, in Nederland. Daarvoor sprak zij 20 Nederlanders die dat traject doorlopen hebben bij verschillende Joodse gemeenten. Trouw schreef er een mooi artikel over, waar ook een aantal van de ge├»nterviewden uit het boek aan het woord komen. Van het onderzoek verschijnt ook een uitgave bij uitgeverij Amphora, die is vanaf 15 mei te bestellen op de website.

Wist je trouwens dat de eerste persoon die Joods werd in de geschiedenis van het Jodendom het Bijbelse personage Ruth was? Ruth was de oma van koning David, en haar verhaal, opgetekend in de megilat Ruth (rol van Ruth)wordt vaak gelezen tijdens de feestdag Sjawoe'ot, dat aanstaande zondagaviond begint. Toeval? 

Wil je meer weten over de feestdag Sjawoe'ot? lees dan ons Sjawoe'ot dossier

Klik hier

Sjabbat Sjalom!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat