Freyda weekoverzicht (10)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Judaism in a box!

De 21e eeuw biedt de consument ongekende gemakken. Een film kiezen bij de Videotheek hoeft niet meer, met een Netflix-abonnement heb je honderden films tot je beschikking. En voor wie niet zo goed weet hoe je een mooi gerecht samenstelt en kookt, is er HelloFresh, waarbij je alle ingrediënten en instructies in een handzame box krijgt thuisgestuurd. Je hoeft niet eens meer naar de supermarkt. De 21e-eeuwse Jood kan zijn hart ophalen, want ook voor de Joodse tradities bestaat er nu een box die je thuisgestuurd kan krijgen, met alle ingrediënten om thuis de Joodse feestdagen te vieren. Van rituele objecten tot instructies, alles zit er in. Ideaal voor wie niet zo goed weet hoe je de feestdagen eigenlijk viert, of gewoon voor mensen die alles het liefst thuis laten bezorgen. Trouw schreef er een mooi artikel over, en bestellen kan bij de LJG Amsterdam.

Hey, het is oké - campagne psyschische aandoeningen

Bijna de helft van de Nederlanders krijgt een keer last van een psychische aandoening. En toch blijft het moeilijk om daar het gesprek over aan te gaan. Minister Paul Blokhuis van VWS is daarom de campagne "Hey, het is oké" gestart, om te stimuleren dat mensen openlijk over dit soort problematiek kunnen spreken. Ook bij Freyda vinden we het heel belangrijk dat mensen openlijk over hun gevoelens en mentale toestand kunnen praten. Dat kan met elkaar, maar voor wat meer professionele begeleiding kan je altijd bij ons terecht.

Neem contact op met een van onze maatschappelijk werkers

Klik hier

Debat - Bestaat de Joodse kiezer?

Afgelopen woensdag organiseerde Freyda in samenwerking met de Benjamin een debat in aanloop naar de Tweede Kamerverkiezingen. Live vanuit de Uilenburgersjoel spraken Kitty Herweijer, Bart Wallet en David Wertheim onder leiding van Ferry Biedermann over de vraag of er zoiets is als 'een Joodse kiezer'. Welke rol spelen onderwerpen als Israël, migratie, antisemitisme en rechtsherstel binnen de Nederlandse politiek? Wat gebeurt er als antisemitisme opduikt in een partij? Zijn er veranderingen te bespeuren in de ‘Joodse stem’ en waardoor komen die? Hoe verhouden Joodse kiezers zich als minderheid tot andere minderheden?


Kijk het debat hier terug:

Antisemitismecoordinator Eddo Verdoner

Tijdens een chanoekaviering afgelopen jaar maakte minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid bekend dat er een nationaal coördinator antisemitismebestrijding zou komen. De persoon op deze functie moet de minister adviseren op het gebied van antisemitismebestrijding om zo het volgens velen groeiende antisemitisme aan te pakken. Afgelopen week werd bekend dat huidig CJO-voorzitter Eddo Verdoner deze functie gaat vervullen. Over de vraag of dat een goed idee is valt te twisten, je leest er meer over in De Vrijdagavond.

Sjabbat Sjalom!
Close
Chat