Jong, Joods & de rol van religie

jong joods religie

Jong, Joods & de rol van religie

Joods leven. Ieder doet het op z’n eigen manier. Omdat we bij Freyda geloven dat je van elkaar het meeste kan leren organiseren we in samenwerking met Pakhuis de Zwijger en Crescas een drieluik over Joods leven in Nederland. Het tweede deel gaat over jonge Joden en de rol van religie.

Unfortunately, media is only available if you accept our necessary (mandatory) cookies
Accepteren

De deelnemers aan het gesprek stellen we hier graag aan je voor.

Lievnath Faber (1983) was jarenlang de artistiek leider van het jaarlijkse terugkerende filmfestival Filmisreal in Nederland. Tegenwoordig werkt Lievnath als Paradigm facilitator bij het Paideia European Institute for Jewish Studies in Stockholm, als cultureel programmamaker en als geboorte en stervensbegeleider. Ze pleit ervoor om deze levensgebeurtenissen weer op te nemen in de (Joodse) gemeenschap en houdt zich bezig met het relevant en beschikbaar maken van Joodse rituelen die dit kunnen ondersteunen. Lievnath is een van de initiatiefnemers van Oy Vey (www.oyvey.nl), een in 2019 opgerichte open en inclusieve Joods-culturele hub in Amsterdam.

Bar Vingerling (1992) studeerde Hebreeuwse en Joodse studies in Leiden en werkt momenteel voor de Portugees-Israëlietische Gemeente. Op zijn achttiende besloot hij gioer te doen, om Joods te worden. Hij studeerde een tijdje aan een jesjiewa, een Talmoed-hogeschool, in Jeruzalem. Momenteel rond Bar zijn masteropleiding Midden-Oostenstudies af aan de UvA. Daarnaast organiseert hij samen met andere studenten regelmatig sjabbatmaaltijden en -diensten binnenshuis.

Gigi Gil (1995) studeert geneeskunde in Leiden, zit in het bestuur van CIJO, de jongerenorganisatie van het CIDI, en was voorzitter van de socialistisch-zionistische Joodse jeugdbeweging Haboniem. Gigi voelt zich Joods als ze sjabbat viert met haar twee niet-Joodse huisgenotes en kan zich de laatste synagogedienst die ze heeft bijgewoond niet herinneren.

Nachshon Rodrigues Pereira (1986) studeerde politicologie en Europese studies en werkt als studiecoördinator bij het Nederlands Israëlietisch Seminarium. Nachshon was jarenlang actief lid en voorzanger bij de Portugees-Israëlietische gemeente in Amsterdam, en besloot in 2015 een nieuwe gemeente genaamd Bendigamos in het leven te roepen, een initiatief dat vooral veel weerklank vindt bij de jongere generatie Joden in Nederland.

Delen:

Actief je eigen ideeën uitdragen

Ga aan de slag met onderwerpen die jou aan het hart gaan? Samen creëren we een rijke, diverse en inclusieve omgeving waar alle ideeën welkom zijn.
Een initiatief van