Een gemengde relatie en je krijgt samen een kind

gemengde relatie en samen een kind

Een gemengde relatie en je krijgt samen een kind

Hoe doe je dat?
Sinds 17 maart 2021 ben ik de Jiddische meme van Noah Elias. Zijn vader, Thomas, ben ik ruim zes jaar mee samen. Hij is niet Joods. Ondanks dat hij wel wat christelijke tradities meekreeg als kind is hij zelf atheïst.

Meerdere identiteiten

Het is misschien belangrijk om te weten dat ik zelf ben opgegroeid met een Joodse moeder en een overtuigd atheïstische vader uit een zeer katholiek gezin. Als klein kind vond ik het leuk om juist allerlei verschillende gebruiken mee te krijgen, maar als tiener vond ik het lastig om niet één identiteit te hebben. Ik baalde ervan dat ik altijd alleen met mijn moeder en zusje in sjoel zat zonder vader. Ik had toen besloten dat ik voor mijn kinderen dus een Joodse vader wilde, maarja toen ontmoette ik Thomas en de rest is geschiedenis.

Ik weet nog goed dat ik, toen we ongeveer een jaar samen waren, heb gevraagd hoe hij dacht over kinderen, en specifiek ook over Joodse kinderen. Ik wist namelijk zeker dat ik kinderen wilde en deze met Joodse tradities wilde opvoeden, inclusief Joodse les bij de Liberaal Joodse Gemeente (LJG) en de Joodse Jeugdbeweging, Haboniem. Het leek me voor hem ook best vreemd dat zijn kinderen, als hij die met mij zou krijgen, onderdeel van het Joodse volk zouden worden, terwijl hij dat niet is. Hij gaf aan dit allemaal geen probleem te vinden (en zelfs erg bijzonder). Gelukkig maar, want anders had ik waarschijnlijk niet door kunnen gaan met de relatie.

Joods opvoeden

Noah is nu 8 weken oud, dus van opvoeding is nu nog weinig sprake. Maar in de toekomst vind ik het belangrijk om op vrijdag de sjabbat in te luiden met het aansteken van de kaarsen, het zegenen van het brood en de wijn, en het genieten van een lekkere uitgebreide maaltijd met ons gezin. Op andere feestdagen zullen we naar mijn ouders gaan en dit vieren met meerdere families samen. En verder zou ik graag willen dat Noah naar Joodse les gaat en dus zeker naar Haboniem. Thomas verwacht niet uit te zullen gaan komen (en dat verwacht ik ook absoluut niet van hem), maar hij doet graag mee aan een groot deel van de tradities. Hij gaat bijvoorbeeld mee naar de sjoel tijdens de hoge feestdagen, iets wat Noah later ook kan verwachten. Dat Thomas dan geen taliet (gebedskleed) draagt waar we aan het einde van de dag op Jom Kipoer samen onder kunnen staan, dat is dan maar zo.

Noah zal niet het enige Joodse kindje zijn op school

Wat voor Noah zeker anders zal zijn dan voor mij, is dat hij opgroeit in Amsterdam en hoogstwaarschijnlijk niet het enige Joodse kindje op school zal zijn (dat was in Zaandam waar ik opgroeide wel anders). Ook heb ik nu dankzij Haboniem een grote Joodse vriendenkring, en vieren we ook bij mijn ouders thuis de Joodse feesten veel uitgebreider dan toen ik jong was. Hij zal dus van jongs af aan veel meer meekrijgen over zijn Joodse identiteit. Dat hij daarnaast ook kennis zal maken met christelijke tradities, bijvoorbeeld door het vieren van kerst met de familie van Thomas, of door naar concerten van het koor van zijn andere opa en oma in de kerk rondom christelijke feestdagen, vind ik alleen maar een verrijking van zijn opvoeding.

Mijn belangrijkste tip aan toekomstige Joodse moeders in gemengde relaties is: ga het gesprek over Joods opvoeden vroeg in je relatie aan! Je wilt niet samen een kind krijgen en er dan pas achter komen dat jullie idee over de (Joodse) opvoeding totaal anders is.

Sandra van der Pal (1988) heeft haar eigen bedrijf FEMpreneurhulp opgericht en is momenteel lid van de Liberaal Joodse Gemeente in Amsterdam. Vroeger is ze actief lid en bestuurslid geweest van Haboniem. Sandra is onlangs moeder geworden van Noah.

Delen:

Actief je eigen ideeën uitdragen

Ga aan de slag met onderwerpen die jou aan het hart gaan? Samen creëren we een rijke, diverse en inclusieve omgeving waar alle ideeën welkom zijn.
Een initiatief van