Weg van de sleur!

jonge joodse reizigers

Weg van de sleur!

Voor Freyda interviewden we twee jonge Joodse reizigers over hun besluit om een lange, verre reis te maken.

Gideon Pappie, 30

Gideon studeerde Aerospace Engineering aan de TU Delft, waar hij zijn Master behaalde in 2018. Tijdens zijn studie was hij actief bij de Joodse studenten- en jongerenvereniging Ijar. Hij werkte daarna onder meer als data analytics consultant bij BearingPoint. Op 1 februari 2022 zegde hij zijn baan op en vertrok vanuit Amsterdam met zijn vriendin naar Latijns-Amerika.

Wat beweegt je om je baan op te zeggen en op reis te gaan?
Ik heb altijd een passie gehad om te reizen. Nieuwe plekken ontdekken en mooie ervaringen opdoen. Ik kijk graag naar kaarten en vraag me altijd af hoe het er daar werkelijk uit zou zien. Reizen geeft je een beter beeld van de wereld. Tijdens en na mijn studie heb ik de kans gehad om al een paar grote reizen te maken.

Hoe lang ben je van plan om weg te zijn?
Ik heb mijn appartement voor een jaar verhuurd dus het is ook het plan om een jaar weg te blijven. We zijn niet van plan om het hele jaar alleen maar te reizen. Een tijdje digitaal werken vanuit een locatie lijkt ons ook leuk.

Wat was de reactie van je omgeving op deze beslissing?
Mijn omgeving reageerde positief. Zelfs op mijn werk vonden ze het een goede reden om je baan voor op te zeggen. Natuurlijk waren er ook bezorgde familieleden: “Hoe kan je gaan reizen tijdens corona?” Maar dat reizen tijdens corona gaat helemaal prima!

Heeft de lockdown invloed gehad op je beslissing om te reizen?
Tijdens de lockdown werkte ik alleen maar de hele dag vanuit huis. Mijn wereld werd opeens heel erg klein. Het plannen van kortere vakanties was erg lastig door de steeds veranderende restricties. Zo groeide bij mijn vriendin en mij de behoefte om onze baan op te zeggen en maar gewoon te vertrekken.

Waardoor is de keuze gevallen om de reis te beginnen in Zuid-Amerika, en waar wil je verder nog allemaal heen?
We hebben onze bestemming aangepast vanwege de corona restricties. Eigenlijk wilden we graag naar Zuidoost-Azië, maar deze landen zaten voornamelijk nog op slot. Latijns-Amerika stond ook hoog op de lijst. Hier gelden een stuk minder strenge corona regels, dus de keuze was snel gemaakt. We begonnen in Panama en zijn vervolgens verder getrokken naar Costa Rica en Guatemala.

In Guatemala heb ik een 4000 meter hoge vulkaan beklommen. Bovenop de vulkaan heb je uitzicht op een actieve vulkaan die ernaast ligt. We hebben een aantal uitbarstingen gezien, waarbij je ook lava de lucht in ziet vliegen. Erg bijzonder! Op dit moment zijn we in Mexico wat ons ook erg goed bevalt. Graag willen we ook nog naar Canada.

Zoek je ook Joods leven op tijdens je reis?
Nee. Op vorige reizen ben ik weleens naar Chabad bijeenkomsten gegaan tijdens Joodse feestdagen. Dit bleek vooral een feestje voor Israëliërs. Ik vier de feestdagen liever met familie en vrienden en kijk ernaar uit om dit volgend jaar weer te doen.

Denk je al na over hoe je leven eruit gaat zien na je reis?
Liever niet! Ik probeer nu vooral nog in het moment te leven, maar ben me er zeker van bewust dat ik er op een gegeven moment niet aan ontkom.

Reizen geeft je een beter beeld van de wereld

Floor Städler, 31

Floor behaalde haar bachelors Kunstgeschiedenis en Hebreeuws aan de UvA in 2014/2016. Voorafgaand aan haar vertrek naar Zuid-Amerika, samen met haar partner Etan, werkte zij als sociaal werker en projectleider bij JMW.

Wat beweegt je/jullie om je baan op te zeggen en op reis te gaan?
Het was een langgekoesterde droom van ons om samen lang op reis te gaan. We wilden (en willen nog steeds) heel graag naar Japan, maar Japan is vooralsnog gesloten voor toeristen. We hebben zelfs Japanse lessen gevolgd ter voorbereiding. We duimen dat we later tijdens onze reis alsnog kunnen gaan! De reden dat we onze baan hebben opgezegd, is het ultieme gevoel van vrijheid. Vrij om te gaan en staan waar we willen en zelf te bepalen wanneer we terugkomen.

Hoe lang ben je van plan om weg te zijn, en wat was de reactie van je omgeving op deze beslissing?
Ongeveer een jaar, of totdat het geld of de zin op is. We kregen alleen maar positieve reacties op onze beslissing. Vrienden en familie missen ons (en wij hen), maar steunen ons volledig en vinden het super vet wat we doen.

Heeft de lockdown invloed gehad op je beslissing om te reizen?
Het heeft de behoefte om de wereld te zien alleen maar vergroot, maar ons plan om te gaan stond al. De lockdowns hebben het sparen voor de reis wel makkelijker gemaakt.

Waardoor is de keuze gevallen om de reis te beginnen in Mexico, en waar wil je verder nog allemaal naartoe?
Toen duidelijk werd dat Japan het voorlopig niet ging worden, zijn we verder gaan kijken. We wilden onze reis niet verder uitstellen. We waren er echt klaar voor! De keuze is op Mexico gevallen, zoals bij vele andere reizigers, omdat ze een vrij soepel COVID-beleid hanteren. Veel andere landen op onze wenslijst hadden toen een lange verplichte quarantaine bij aankomst, Corona of geen Corona. Daarnaast leek Mexico ons ook een super vet land, met ongelofelijk mooie natuur en rijke cultuur. Genoeg reden om daarheen te gaan!

Inmiddels hebben we ook meer dan een maand in Guatemala gespendeerd en zijn we nu in Belize. Hierna gaan we naar Colombia en dan eventjes naar huis voor de bruiloft van een van mijn beste vriendinnen. We blijven zo kort mogelijk in Nederland en dan vertrekken we naar Azië. Bestemming nog onbekend.

Zoek je ook Joods leven op tijdens je reis? Kun je hier al iets over vertellen?
We vinden het altijd wel leuk om de Joodse wijk te bezoeken als die er is. Even langslopen bij de plaatselijke synagoge en dergelijke. Verder staat m’n Jewdar (radar voor het herkennen van andere Joden) altijd aan. Ik vind het altijd leuk om mede Jidden tegen te komen.

Denk je al na over hoe je leven eruit gaat zien na je reis?
Etan gaat zich zeer waarschijnlijk specialiseren in de psychiatrie. Voordat we op reis gingen werkte hij als basisarts in dat vakgebied. Verder zullen we bij thuiskomst een nieuw huis moeten zoeken. Voor de reis (en omdat Etan bijna afgestudeerd is) moesten we onze studentenwoning verlaten. Waar we na de reis gaan wonen, wordt dus nog best spannend. Zeker met de huidige woningmarkt en het gebrek aan een baan bij thuiskomst. Maar we proberen daar niet al te veel bij stil te staan. Het zijn zorgen voor later. Nu lig ik in een hangmat op een tropisch eiland in de Caribische zee terwijl Etan naast me zit in een goeie lounge stoel. Het schrijven van dit interview, zoeken naar betaalbare vliegtickets, onze route uitpluizen en Instagram bijhouden voor het thuisfront, dat zijn de meest “werkachtige” taken die we momenteel hebben en dat houden we graag nog even vast.

Mijn ‘Jewdar’ staat altijd aan

Delen:

Actief je eigen ideeën uitdragen

Ga aan de slag met onderwerpen die jou aan het hart gaan? Samen creëren we een rijke, diverse en inclusieve omgeving waar alle ideeën welkom zijn.
Een initiatief van