Wat is het belang van een Joodse partner?

De korte documentaire Loving Jew gaat over de zoektocht van jonge Joodse mensen naar de liefde. Voor Freyda interviewden wij Leah Barning, 22, die de film maakte voor haar minor aan de Utrechtse School voor de Journalistiek - samen met medestudent Tim. Inmiddels is Loving Jew met veel succes ontvangen en wordt onder meer door Freyda getoond op 15 september 2022.

Waarom een documentaire over Joodse Liefde?
Mijn moeder is Joods, maar zij is niet met Joodse tradities opgevoed en is zich pas later erin gaan verdiepen. Als kind ben ik een paar keer meegegaan naar de synagoge, en ik had een Joodse kinderbijbel, maar dat was het dan ook wel. Toen ik ouder werd groeide mijn nieuwsgierigheid naar mijn Joodse identiteit.

Ik had al lang het plan om een documentaire te maken en daarbij iets met het Jodendom te doen. Toen hoorde ik over de minor Campusdoc, waarbij studenten in duo’s in twintig weken een eigen documentaire maken. Dat kwam perfect uit, net als de samenwerking met Tim, die ik nog kende uit Haarlem. Tim is de techneut van ons twee, hij deed het grootste deel van de montage. Ik ben meer van het regelen en gesprekken voeren, van het verhaal.”

Het geeft wel een soort extra druk, vooral voor de mannen
Leah

Dat het over Joods liefdesleven zou gaan was ook al snel besloten. Want wat mij al mijn hele leven fascineert, is dat ik het Jodendom doorgeef als ik kinderen krijg. Maar hoe belangrijk is het dan dat ik een Joodse partner heb? De Joodse gemeenschap in Nederland is erg klein, en om binnen zo’n kleine poel iemand met dezelfde normen en waarden vinden is lastig. Het geeft ook wel een soort extra druk, vooral voor de mannen.

Is alles volgens plan gegaan?
Het liep steeds anders. Veel mensen waren enthousiast om mee te doen, maar als het puntje bij paaltje kwam konden of wilden ze toch niet. Omdat ons oorspronkelijk plan was om het verhaal rondom een mannelijk hoofdpersoon te bouwen, heb ik een tijd lang op Joodse datingapps gezeten. Het bleek dat de meeste mannen met wie ik in contact kwam het zelf niet zo belangrijk vonden om een Joodse vrouw te vinden, maar hun familie wél. Helaas wilde uiteindelijk niemand van hen meewerken aan de documentaire.

Daarna hebben we oproepjes geplaatst in een aantal (besloten) groepchats, via Birthright, Chabad On Campus en natuurlijk ook JMW. Van het een kwam het ander, en het volgende plan was om vier vrouwen te volgen, die voor de liefde naar Israël waren geëmigreerd. Dit bleek uiteindelijk te ingewikkeld voor de korte tijd die we hadden. We besloten met het verhaal van één van de vrouwen door te gaan. Toen viel alles op z’n plek, de draaidagen in Israël waren zo gepland en alles liep op rolletjes.

Of ik een Joodse partner zou willen. Is dat voor mij belangrijk?
Leah

Hoe is de documentaire geworden?
“In de documentaire volg je Yaar, ze is negentien, die al jong heeft besloten om orthodox Joods te leven. Als zij Jakov ontmoet hebben ze meteen een klik en al snel emigreren ze naar Israël om daar samen een leven op te bouwen. Wij volgen alle voorbereidingen voor de bruiloft. Maar we spreken ook met twee andere jonge Joodse vrouwen. Dalit is seculier Joods en Iris modern Orthodox. Zij vertellen over hun beleving van de Joodse tradities en de liefde, en zorgen daarmee voor meer perspectief en evenwicht in de documentaire.”

Ben jij door de documentaire zelf beïnvloed in je zoektocht naar liefde?
Ik heb er weleens over nagedacht, of ik een Joodse partner zou willen. Is dat voor mij belangrijk? Op dit moment heb ik een relatie en dat gaat heel goed. Voor mij is de liefde een gevoelskwestie. Zoals Dalit ergens zegt: "Als een man heel leuk en gezellig is én hij is Joods, dan is het helemaal geweldig. Maar het hoeft niet."

Wil jij je nog opgeven voor het evenement Loving Jew?

Klik hier

Dit artikel verscheen eerder in de Benjamin, hét kwartaalblad over Joods leven. Wil je ook gratis de Benjamin ontvangen?

Abonneer je nu!

1 reacties

S. Elte

22 september 2022 - 08:55

Beste mensen,
Wij konden niet komen op 15-9. Wel zijn we erg benieuwd of we de documentaire nog op een andere manier kunnen zien. Kunt u ons helpen aan contactgegevens van Leah oid?

hartelijke groet van Stéphanie

Freyda

4 oktober 2022 - 13:25

Beste Stéphanie, wat jammer dat het jullie niet is gelukt om te komen, maar leuk dat jullie alsnog interesse hebben in de documentaire. Je zou Loving Jew op Instagram kunnen opzoeken en een berichtje sturen: https://www.instagram.com/lovingjew/. Mocht dat niet lukken kan je anders ook jouw gegevens naar welkom@freyda.nl, dan sturen wij het door naar Leah. Hartelijke groet namens het Freyda-team, Deborah

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat