Over Freyda

Bij Freyda is iedere jongere met een Joodse achtergrond en hun niet-Joodse partner welkom!

Jong en Joods

Of je nu student bent, jongvolwassen of de jaren erna met misschien een relatie of jong gezin. Wij willen je graag op een levendige en aansprekende manier de positieve kanten van het Jodendom tonen én je dit op je eigen manier laten ervaren en beleven.

We organiseren ook regelmatig interessante en gezellige activiteiten. Denk hierbij aan een storytellingavond, een paneldiscussie of superleuke workshops.

Bij Freyda hoef je geen lid te worden, kan je op een laagdrempelige manier gezellig nieuwe mensen leren kennen en jouw deelname aan onze activiteiten is altijd vrijblijvend! Wij willen jonge Joden met elkaar verbinden en de plek zijn waar men elkaar kan ontmoeten.

jong en joods: Freyda

Op de Freyda website lees je verhalen van onze vaste columnisten over uiteenlopende thema’s, zoals ouderschap, religie en cultuur of politiek.
Wij delen graag onze eigen kennis en ervaring, maar de inzichten, ervaringen en openhartige verhalen van anderen zijn uiteraard van harte welkom! Dus voel je vrij te reageren via de contactmogelijkheden.

Onderwerpen waar wij als Freyda ons mee bezig houden zijn:

  • Joods opvoeden als een boeiende mix van religie, cultuur, en traditie, het samen vieren van feestdagen en/of de Joodse elementen in het schoolleven.
  • Antisemitisme en de rol van bruggenbouwers, het promoten van positief Jodendom, het ontwikkelen van weerbaarheid en het onderscheiden van kritiek op Israël.
  • Feestdagen vieren en leren van de rijke geschiedenis, tradities koesteren en het omarmen van de cultuur die ermee verbonden is.
  • Gemengde relaties, waaronder het integreren van gebruiken en tradities in het dagelijks leven en in huis, het vormgeven van huwelijk en ceremonie, op vakantie gaan en meer.
  • Persoonlijke ontwikkeling en mentale gezondheid, het omgaan met prestatiedruk en het voorkomen van burn-out, bevorderen van je eigen welzijn en groei.
  • Joods zijn en behoren tot de LHBTIQ+ gemeenschap, over het creëren van een toegankelijke omgeving waar iedereen welkom is en het versterken van verbindingen binnen de gemeenschap.

Jong en Joods: Freyda

Je bent jong en je wilt actief iets doen met je Joodse identiteit. Bij Freyda zoeken wij mensen die mee willen helpen aan het bouwen van de community. Wat je kunt doen?

​Initiatief van JMW

JMW is de organisatie achter Freyda​ en werkt aan een samenleving waarin de Joodse identiteit op een positieve manier ervaren wordt​. Met Freyda wil JMW haar betrokkenheid tonen en luisteren naar de jongere generatie, om voor hen van betekenis te kunnen zijn.

Ervaringsverhalen

Femmetje de Wind (1973) vertelt in dit interview op Freyda naar aanleiding van haar boek “Het beloofde leven” (2020), over haar eigen ervaringen in de Joodse gemeenschap. Over het gevoel niet geaccepteerd te worden en het belang om de diversiteit van het Jodendom te laten zien.

Zohar van Tijn [1994] schrijft in de Freyda column ‘Joods zijn: verbinding en eenzaamheid’ over de gevarieerde beleving van het Joods zijn in de Joodse gemeenschap. Van antisemitisme in Mexico tot de verbondenheid bij een Russisch-Oekraïens-Joodse vluchteling.

Zoë Juliard (1994) legt in haar column op Freyda uit hoe zij zich wel degelijk Joods voelt, terwijl zij niet religieus is.

Jurriaan Limburg (1990) schrijft in zijn column over tweedelingen in de wereld: hoezeer dat verdeeldheid en verwarring teweeg brengt bij de mens.

Een initiatief van