cijfers

Cijfers

Column | Augustus 2022

Cijfers, sommige mensen houden ervan en andere krijgen er grijze haren van. Ik houd zelf wel van cijfers en verbanden. In onze familie is het cijfer 13 heel belangrijk op het moment. 

Onze oudste zoon werd bijna een jaar geleden bar mitsve: voor de Joodse wet is hij dan volwassen. Dat betekent dat wij hem ook zelf belangrijke beslissingen laten nemen. Daar begonnen we eigenlijk al eerder mee, bijvoorbeeld bij zijn keuze voor een middelbare school. We adviseren uiteraard wel, maar als hij een andere beslissing neemt is dat ook goed, en vaak blijkt achteraf ook dat hij dingen goed heeft ingeschat. Of niet, maar daar kan hij dan van leren. Alleen als iets me echt gevaarlijk lijkt wordt ons advies wat dwingender en daar luistert hij dan ook naar. Onze middelste zoon is net 12 geworden en begint bijna met leren voor zijn bar mitsve. Ongelooflijk hoe snel de tijd gaat. Hij heeft vorige week afscheid genomen van groep 8. Tijdens de musical en afscheidsavond moest ik wel een traantje wegpinken. Hij gaat na de zomervakantie naar dezelfde middelbare school als zijn broer. En dan heb ik nog maar 1 kind op de basisschool, waar hij dan eindelijk ook eens de oudste zal zijn.

Schoolcijfers

Over schoolcijfers hebben we het ook regelmatig. In de rapporten van mijn kinderen vind ik het vooral leuk om te lezen wat de docenten over ze geschreven hebben. Ouders kunnen tegenwoordig alles online in de gaten houden en weten de cijfers vaak eerder dan het kind. Dat vind ik geen goede ontwikkeling. Ik heb nooit veel nadruk gelegd op hun cijfers, maar dat is natuurlijk makkelijk vol te houden als er geen grote problemen zijn. Ze halen wel eens onvoldoendes, maar dat komt dan omdat ze niet hebben geleerd of vergeten zijn om iets in te leveren. Dat is dus een goede les. Ik reageer daar altijd nonchalant op, want het zijn niet mijn cijfers en dus ook niet mijn probleem.

Ik heb nooit veel nadruk gelegd op hun cijfers

Sinds ik zelf weer studeer merk ik wat voor een druk toetsen en cijfers kunnen veroorzaken. Vooral nu mijn studie zo’n grote impact heeft op ons gezin, qua financiën en tijd, wil ik alles in één keer goed doen. De eerste toets die ik moest maken vond ik erg spannend, want het was jaren geleden. Ik wist zeker dat ik een onvoldoende had gehaald, want het was zo moeilijk…maar ik kreeg een 10. Een goed begin! Al mijn cijfers daarna waren wel goed, maar geen 10 meer, dus dat is dan toch jammer. En ik heb net vandaag, aan het eind van het schooljaar, mijn eerste onvoldoende gehaald. Een 5,4 voor aardrijkskunde. Zo zuur en ook wel onverwachts, want ik had er veel tijd aan besteed. Ik weet wel dat ik dit tentamen nog iets beter had kunnen voorbereiden. Ik heb ook veel leuke dingen gedaan met mijn gezin. Ook een goede les dus, om de volgende keer nog harder te studeren. Of niet, want plezier hebben en ontspannen is ook belangrijk, toch? Kon ik tegen mezelf maar zo mild zijn als tegen mijn kinderen. De jongens zijn zo lief en begripvol, dat helpt wel om de pijn te verlichten. Ze verzekeren mij dat het niet erg is en dat ik het de volgende keer wel ga halen. Al met al ben ik niet ontevreden na zo’n eerste jaar studeren op m’n veertigste. Het is dan ook een hele leuke studie.

Kon ik tegen mezelf maar zo mild zijn als tegen mijn kinderen

Ouderwets?

Volgend schooljaar ga ik stage lopen op een Daltonschool. Ik begin in groep 5. Dat is heel anders dan de katholieke basisschool waar ik dit jaar les heb gegeven in groep 8 en groep 1. Ik ben heel benieuwd hoe zij omgaan met cijfers. Als ik over een paar jaar juf ben en mijn eigen klas heb zal het ook veel over cijfers gaan. Hoe veel leerlingen passen er in een klas? En wat scoren ze op de citotoetsen? Ik zal wel proberen in de rapporten vooral te schrijven over bijzondere kenmerken van mijn leerlingen, hun welbevinden en de sfeer in de klas. Want dat is eigenlijk veel belangrijker. Maar cijfers horen er op de meeste scholen bij. Al vanaf de kleuterklas. Misschien is dat over een aantal jaar ouderwets en zal het leren meer om leerplezier en intrinsieke motivatie gaan.

Yael (1982) is edelsmid, was hoofdredacteur bij stichting Melkpunt en is sinds kort begonnen met de PABO opleiding. Yael heeft met haar partner drie kinderen en zal als Freyda-columniste met name schrijven over Joods opvoeden.

Delen:

Actief je eigen ideeën uitdragen

Ga aan de slag met onderwerpen die jou aan het hart gaan? Samen creëren we een rijke, diverse en inclusieve omgeving waar alle ideeën welkom zijn.
Een initiatief van