Weekoverzicht (48) Joods leven

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Levie Zadok - de Joodse zwarte piet

Het Joods Historisch museum opende een mini-tentoonstelling over Levie Zadok (zie het Freyda weekoverzicht van week 45), een stereotype Joods figuur uit de 19e eeuw. Dezelfde onderwijzer die Zadok bedacht en tekende tekende enkele jaren eerder de karikatuur Zwarte Piet. Beide figuren bevatten stereotyperingen die tot op de dag van vandaag doorwerken. De mini-tentoonstelling is tot 13 december te zien in het JHM.

Complottheorieën en antisemitisme

Het vermeende antisemitisme in de jongerenpartij van Forum voor Democratie kan je de afgelopen week niet zijn ontgaan als je een beetje op het nieuws let. Hannah Luden van het CIDI schreef een mooi opiniestuk in Trouw waarin zij haarfijn uitlegt waarom wij zo griezelen van het gebruik van oude antisemitische vooroordelen en complottheorieën in het hedendaagse publieke debat. 

Femmetje de Wind bij Freyda

In weekoverzicht 45 vertelden we jullie over het nieuwe boek van Femmetje de Wind. Op Freyda.nl staat nu een interview met Femmetje. Over haar boek, over uitsluiting binnen de Joodse gemeenschap en wat we daar tegen kunnen doen. Lees het interview hier.

Jonge Joden in de politiek

Het lijkt misschien nog ver weg, maar de politieke partijen zijn zich druk aan het voorbereiden op de verkiezingen in maart 2021. In de afgelopen weken presenteerden de partijen hun kieslijsten. En guess what? We vinden ook jonge Joodse Nederlanders terug. Zoals Itay Garmy van Volt, die daarover werd geïnterviewd door de Jerusalem Post.

Jerusalem challenge Beth Shalom


Is de hype van de Jerusalem challenge al voorbij? Misschien wel, maar toch delen wij graag nog even de
Jerusalem challenge van Beth Shalom.

Nu we het toch over Beth Shalom hebben, hebben jullie gezien dat Lodewijk Asscher op bezoek was in het Joodse zorgcentrum?

Close
Chat