Freyda weekoverzicht (33)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Tentoonstelling grafica Fré Cohen

Het museum van de Amsterdamse School, museum Het Schip, wijdt in november een tentoonstelling aan de Joodse Fré Cohen. Cohen was een getalenteerd grafica die als vrouw opviel in een wereld die toch vooral door mannen gedomineerd werd. Zij ontwierp veel voor de Gemeente Amsterdam, maar ook voor allerlei verschillende organisaties met een socialistisch signatuur. Niet gek misschien, want het socialisme in Nederland had voor de oorlog een sterk Joods karakter; veel Joden waren actief in de socialistische beweging. Wist je bijvoorbeeld dat de eerste vakbond van Nederland, de Algemene Nederlandse Diamanbewerkersbond (ANDB) veelal Joodse leden had en door de Joodse Henri Polak werd opgericht? JMW besteedde er vorig jaar aandacht aan bij de virtuele rondleiding door de vooroorlogse Amsterdamse diamantindustrie met historicus Daniel Metz. Kijk het hieronder terug.

Nieuwe column: Zoe Juliard over Joods onderwijs

Onze columnist Zoe Juliard heeft weer een nieuw stuk geschreven. Over haar overwegingen om haar zoon wel of niet naar een Joodse basisschool te laten gaan. Is het een mooie manier om je kind een Joodse opvoeding mee te geven? Of kleven er juist ook nadelen aan een school met alleen maar Joodse kinderen? 

Nu ik zelf een zoon heb rijst natuurlijk de vraag of wij hem op een Joodse school willen zetten

Lees het stuk 'Niet Joods Genoeg' op onze website

Klik hier

Demissionair kabinet en de Joodse traditie

Na de zomerstop lijkt er weer een beetje vaart te komen in de formatie van een nieuw kabinet. De partijen praten weer met elkaar, en de ChristenUnie voelt zich buitengesloten door Kaag van D66. Maar wat heeft een demissionair kabinet eigenlijk te maken met het boek Rechters, of Sjoftiem in het Hebreeuws, uit de Tenach? Wij weten het ook niet. Maar rabbijn Lody van de Kamp wel, hij schreef er over in dit stuk in Trouw afgelopen week.

Kan Israël helpen het klimaat te redden?

Het zal jullie niet ontgaan zijn dat het IPCC, het klimaatpanel van de Verenigde Naties, een alarmerend rapport heeft gepubliceerd waarin staat dat de situatie anno 2021 dringender is dan ooit. Als we niks veranderen moeten we ons opmaken voor nog heftigere weersextremen dan we vandaag de dag al zien, met alle gevolgen van dien. De ambassadeur van Israël in Nederland, Naor Gilon, wees er in een opiniestuk op dat er in de Joodse staat al decennialang onderzoek is naar duurzame vormen van landbouw en voeding die nog wel eens essentieel zou kunnen zijn in de strijd tegen klimaatverandering.

Sjabbat Sjalom!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat