Freyda weekoverzicht (31)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Pride Week

TAKE PRIDE in us! Het is deze week Pride week en de 25e editie van Pride Amsterdam. Het thema van dit jaar is 'TAKE PRIDE in us'. Directeur van Pride Amsterdam, Lucien Spee de Castillo Ruiz, schreef: "Helaas is het nog steeds niet gewoon om anders te zijn. Het is nog steeds nodig om te werken aan een inclusieve Nederlandse samenleving. Ik denk dan aan een samenleving waarin je sekse/gender/oriëntatie er niet toe doet en simpelweg een gegeven is".Door COVID-19 zijn verschillende activiteiten rondom de Pride afgelast, zoals de canalpride. Wel is er komende zaterdag een Pride Walk. Het hele programma vind je op de website van Pride Amsterdam.

Een van de manieren om te werken aan een inclusieve Nederlandse samenleving is jezelf te blijven onderwijzen. Bij Freyda heeft vorige week donderdag het evenement 'De Roze Nesjomme' plaatsgevonden. Een gesprek met Joodse LHBTQI+ jongeren over o.a. de acceptatie in de Joodse gemeenschap. De hele avond is nu terug te zien op ons Youtube kanaal.

Bekijk hieronder ook alvast de teaser.

Onder het mom van educate yourself geven wij graag nog twee tips. Gisteravond, donderdag 5 augustus, is de documentaire "Ik deed aangifte tegen de minister van Onderwijs" uitgezonden op NPO 3. Een documentaire van cabaretiere, actrice, presentator (en moderator bij de Roze Nesjomme) Yora Rienstra over hoe het is om queer te zijn op (orthodox) religieuze scholen. Wij hebben Yora overigens geïnterviewd, lees het interview hier.
Als tweede tip raden wij je De Genderkwiebus Podcast aan! Een podcast over transgenders, over meer dan twee genders, over 'genderneutraal'. Over welke voornaamwoorden te gebruiken en welke dingen je vooral niet moet zeggen. Luister naar mensen die zichzelf identificeren met een woord die jij misschien niet eens kent.

Educate yourself. Learn everything you can and then let knowledge yield to kindness.

Olympische Spelen

De medailles vliegen de Nederlandse spelers om de oren! In totaal heeft Nederland nu al 24 medailles binnen gehaald, wat een feest. Maar wist je dat er ook Joodse atleten deelnemen aan de Olympische Zomerspelen? Hey Alma (je fave Jewish international website) heeft een overzicht gemaakt van de Joodse atleten met een all you need to know! Wist je bijvoorbeeld dat het de eerste Olympische Spelen zijn voor discuswerper Sam Mattis (27)! 
Ook is er veel discussie gekomen in Israël, over de huwelijkswetten, nadat de Israëlische turner Dolgopyat goud had gewonnen. "De trots van Israël op het podium, maar een tweederangs burger onder de choepa", twitterde minister van Toerisme Yoel Razvozov. 

Sjabbat Sjalom en Happy Pride!
Close
Chat