Freyda weekoverzicht (30)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Ben en Jerry's maken politiek statement

Chunky Monkey of Strawberry Cheesecake? Ben en Jerry's, het beroemde ijsmerk uit Amerika, heeft onlangs besloten geen ijs meer te willen verkopen in Israëlische nederzettingen op de Westelijke Jordaanoever. Het bedrijf mengt zich vaker in het publieke debat door bepaalde maatschappelijke initiatieven te steunen. Tot woede van een deel van de wereldwijde Joodse gemeenschap en van veel Israëlische politici. De Israëlische minister Lapid noemde de actie antisemitisch en sommige koosjere supermarkten in de VS hebben al aangegeven het ijs uit de schappen te zullen halen. Maar er is ook steun te vinden voor de actie. In de Israëlische krant Haaretz verscheen een advertentie waarin vooraanstaande Israëliërs hun steun betuigen. In de Volkskrant stond een opiniestuk waarin deze kant van het debat wat extra aandacht krijgt. En in de New York Times reageerden Ben en Jerry zelf op de ontstane commotie.

Wist je trouwens dat Ben & Jerry's van oorsprong een Joods bedrijf is? Inmiddels maakt het onderdeel uit van Unilever, maar bij de verkoop is bedongen dat Ben & Jerry's zelf nog het sociale beleid van het bedrijf mag bepalen. Ijs in Amerika lijkt sowieso een Joods tintje te hebben, check dit artikel.

Shula - Israëlische deli in Amsterdam

De Israëlische keuken is niet meer weg te denken uit foodie-land. Chefs als Yotam Ottolenghi maakten de keuken waanzinnig populair, en in ons eigen land deed Jigal Krant er nog een schepje bovenop met zijn succesvolle kookboek Tel Aviv. Vanwege de populariteit openen er steeds meer Israëlische eettentjes in Nederland. De meest recente aanwinst in de Amsterdamse Pijp is Shula's Deli. In dit artikel in Het Parool vind je een mooie recensie. Freyda is ook al langsgeweest, en het is inderdaad om je vingers bij af te likken.

“Shula was Liri’s oma uit Irak”

Museumtip: Chagall in Uden

In het museum Krona in Uden is op het moment de prachtige tentoonstelling 'Tussen Werelden' te zien, gebaseerd op het werk van de beroemde Joodse kunstenaar Marc Chagall. Op NPO2 was afgelopen week een reportage over deze tentoonstelling in het programma 'Nu te zien'. Tussen werelden is nog te zien t/m 10 oktober 2021. Klik hier voor meer informatie.

Sjabbat Sjalom!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat