Freyda weekoverzicht (28)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Podcast tip - What's in a name?

Podcasts zijn booming! En toch gebeurt het ook weer niet zó vaak dat er in Nederland Joodse podcasts worden gemaakt. We wijzen je dan ook graag op deze nieuwe podcast van het JCK, waarin de maker in gesprek gaat met Anousha Nzume en Emile Schrijver over hun voor en achternamen, wat die betekenen voor wie zij zijn en wat het hebben van een bepaalde naam voor invloed en gevolgen heeft.

Nieuw boek: Joods en transgender?

In de Jerusalem Post lazen we over een recent verschenen boek, Marc Marci, een coming of age over een Joodse jongen die beseft verder als vrouw door het leven te willen gaan. Het boek geeft een mooie beschrijving van de dilemma's die iemand kan tegenkomen, wanneer je én transgender, én religieus-Joods bent. Het boek is nog niet in het Nederlands vertaald, dus voorlopig zullen we het moeten doen met de Engelse versie. Die is overigens wel te bestellen via de Nederlandse website van Amazon.

Het thema van het boek raakt ook aan het onderwerp van ons aankomende evenement, de Roze Nesjomme. Op onze eigen website publiceerden we een interview met Yora Rienstra, de moderator van het evenement. Je leest het hier

De Roze Nesjomme vindt plaats op 29 juli in de Balie in Amsterdam. Wil jij er bij zijn?

Koop hier je kaarten!

Eerste orthodox-Joodse honkbalspeler in Amerikaanse top

Groot nieuws in Joods Amerika. Want daar is voor het eerste een orthodox-Joodse speler geselecteerd voor een honkbalteam op het hoogste niveau. Jacob Steinmetz is nog maar 17 en sinds kort opgenomen in het team van de Arizona Diamondbacks. Maar spelen op Sjabbat en Jom Kipoer? Waarschijnlijk niet. Lees hier meer.

Dat topsport en de sjabbatrust best te combineren zijn wist Walter uit de cultfilm The Big Lebowski ook al. Check het filmpje:

Opinie: Herinner ook niet-Europese Joden in het Nationaal Holocaust Museum

In het Parool van afgelopen week staat een opiniestuk van de hand van Linda Bouws over de invulling van het Nationaal Holocaust Museum dat in 2022 de deuren moet openen in Amsterdam. In dat museum zou ook aandacht moeten worden besteed aan de vervolging van Joden in het Midden-Oosten, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog, bepleit Bouws.

Sjabbat Sjalom!
Close
Chat