Freyda weekoverzicht (26)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Joodse gangsterfilm - Meyer Lansky

Dat de Italianen een grote rol speelden in de onderwereld in New York is algemeen bekende. Films als The Godfather of een serie als The Sopranos geven de kijkers een beeld van deze wereld. Minder bekend is dat ook Joden een grote rol speelden in de wereld van de maffia. De bekendste Joodse gangster was ongetwijfeld Meyer Lansky, een in Wit-Rusland geboren Jood die aan de wieg stond van de gokindustrie in Amerika en ook aan de ontwikkeling van Las Vegas. Lansky hielp de Israelische regering om aan wapens te komen in de eerste jaren van het bestaan van de Joodse staat, maar kreeg geen staatsburgerschap toen hij in de jaren 70 naar IsraĆ«l vluchtte om aan de Amerikaanse autoriteiten te ontsnappen. Over het leven van Lansky wordt momenteel een speelfilm gemaakt. Lees er hier meer over.

Keti koti

Op 1 juli vierden we Keti Koti, de afschaffing van de slavernij. De slavernij is een zwarte bladzijde uit de Nederlandse geschiedenis waar anno 2021 steeds meer aandacht voor lijkt te komen. Emile Schrijver, algemeen directeur van het Joods Cultureel Kwartier, schreef een opiniestuk in het Parool waarin hij bepleit dat de Nederlandse regering haar excuses voor de slavernij zou moeten aanbieden. Schrijver maakt in het stuk de vergelijking met de excuses die de Joodse gemeenschap in 2019 ontving voor de behandeling van teruggekeerde Joden na de oorlog. Burgemeester Halsema van Amsterdam bereidde vast de weg voor en maakte bij de herdenking excuses namens de stad Amsterdam. Haar speech lees je hier.

Oy Vey Acts maakte samen met de Joodse artiest Benjamin Fro een spoken word speciaal voor Keti Koti. Luister naar dit fantastische stukje woordkunst op de Insta van Oy Vey Acts.

Waarom Pesach de coolste feestdag is

Dit voelt misschien een beetje als pepernoten in maart, want Pesach is immers nog niet zo lang geleden geweest. En toch willen we jullie graag wijzen op een nieuwe aflevering van 'De Universiteit van Nederland', waarin Martijn Stoutjesdijk vertelt over parabels in het rabbijns Jodendom en het vroege christendom. Daarin vertelt hij ook waarom Pesach zo een ontzettend toffe feestdag is.

Meer lezen over de relevantie van pesach in 2021? We schreven er een stuk over.

Lees het hier

Tentoonstelling Herstory - Museum van Loon

Wie wel eens een geschiedenisboek openslaat weet dat die boeken vooral gevuld zijn met verhalen over mannen. Daarmee blijft de rol die vrouwen in de geschiedenis hebben gespeeld onderbelicht. Jammer, want de bijdragen van vrouwen aan onze geschiedenis zijn ontelbaar. Museum van Loon en Atria, het kennisinstituut voor vrouwenstudies, hebben de handen ineengeslagen om daar iets aan te doen. De tentoonstelling Herstory toont portretten van vrouwen uit de 19e en 20e eeuw en vertelt hun verhalen. In een poging om het beeld van de door de man gedomineerde geschiedenis enigszins te herstellen. De tentoonstelling is te zien t/m 29 augustus. Meer info vind je op de website van Museum van Loon.

Ook Freyda draagt een steentje bij om de vrouwen uit de geschiedenis zichtbaarder te krijgen. Check onze post voor internationale vrouwendag

Klik hier

Sjabbat Sjalom!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat