Freyda weekoverzicht (23)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Pride month: 'De roze nesjomme'

Deze maand is de pride month, en daar besteden we bij freyda graag aandacht aan. Want Freyda is een plek waar iedereen met een Joodse achtergrond zich thuis moet voelen. En alhoewel de pride parade er dit jaar waarschijnlijk niet inzit, kunnen we inmiddels wel gewoon weer naar de kroeg. Check daarom dit lijstje met de 5 leukste queer terrassen in Amsterdam. En ken je de nieuwe podcast van de NPO al, de schaduwspits?"Daarin onderzoeken drie NOS-journalisten waarom het zo moeilijk is om als voetballer uit de kast te komen.

Want in sommige groepen of gemeenschappen is het soms extra moeilijk om te kunnen zijn wie je bent, en dat geldt misschien ook wel voor de Joodse gemeenschap. Daarom organiseren we met Freyda een gesprek op 29 juli over de emancipatie van LHBT'ers in de Joodse gemeenschap. Het gesprek noemen we 'de roze nesjomme', oftewel, de roze ziel. Geïnteresseerd? Neem vast contact met ons op!

De roze nesjomme zal plaatsvinden op donderdag 29 juli. Meer info verschijnt binnenkort op onze socials

en op deze pagina

Witte Joden - Natascha van Weezel

Vorige week wezen we je al even op de nieuwe tentoonstelling in het Joods Historisch Museum: 'Zijn Joden wit?'. Natascha van Weezel bezocht de tentoonstelling ook en vond er veel herkenning: "Tijdens demonstraties zoals Black Lives Matter en protesten tegen het inhumane vluchtelingenbeleid voelde ik me een vreemde eend in de bijt. Iemand informeerde zelfs naar wat ik daar deed. Ik was toch Joods en wit? Waarom zeurden ‘wij’ altijd over antisemitisme? Andere problemen waren veel erger!" Lees de hele column van Natascha hier terug.

‘Wit is wit en wit is slecht’

Postercampagne tegen antisemitisme

Het is altijd mooi om te zien wanneer verschillende Joodse organisaties de handen ineen slaan. Dat gebeurde recentelijk toen de drie Joodse kerkgenootschappen het NIK, de PIG en de LJG samen een postercampagne op touw zetten tegen toenemend antisemitisme. Op Jonet lees je er meer over.

Ben jij zelf in aanraking gekomen met antisemitisme? Onze maatschappelijk werkers kunnen je helpen met deze ervaringen.

Neem contact met ons op

Sjabbat Sjalom!
Close
Chat