Freyda weekoverzicht (22)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

2doc: samenzwevers

Sunny Bergman komt met een nieuwe documentaire waarin zij het verband tussen spiritualiteit en complottheorieën onder extreemrechts bloot legt. En zoals je van dit soort complottheorieën gewend bent komt daar ook altijd een stukje klassiek antisemitisme bij om de hoek kijken. Benieuwd waarom je favoriete yoga-vriendin opeens denkt dat de Rotschilds de wereld overnemen? Check de documentaire hier.

Extreemrechtse partijen varen wel bij het huwelijk tussen spiritualiteit en complot-theorieën

Het belang van sjabbat voor Esther Voet

Het belang van rustmomenten in de week is niet te overschatten. Voldoende rust zorgt voor een gezond lichaam en een gezonde geest, voor genoeg energie om je werk naar behoren te kunnen uitvoeren. Dat belang van een rustmoment past ook helemaal binnen de Joodse traditie: op sjabbat is het verboden te werken, en moet je verplicht rust nemen. Geloof ons, je psycholoog of mental coach zal superblij zijn wanneer jij traditiegetrouw je rust neemt. Dat die sjabbatsrust zo belangrijk is, benadrukte ook Esther Voet in Trouw afgelopen week.

Mantelzorgers - pak je kans!

Het werk van een mantelzorger kan in veel gevallen best zwaar zijn. En wist je dat er ook veel jonge mantelzorgers zijn? Jongeren of jongvolwassenen die de zorg dragen voor een familielid dat ziek is, een ouder, een broer of een zus. In dit artikel van Vice leer je een paar jonge mantelzorgers en hun verhalen kennen. En als je zo een zware taak hebt, en je hebt ook nog eens weinig financiële middelen, dan kan het soms best eens te veel worden allemaal. Daarom helpt de Gemeente Amsterdam mantelzorgers die een laag inkomen hebben met een OV-vergoeding. Lees er meer over op de website van 'Pak je kans'.

Bij Freyda vinden we het belangrijk dat mantelzorgers goed ondersteund worden. Daarom bieden wij via onze moedeorganisatie JMW een gespreksgroep aan voor mantelzorgers. Wil je er met ons en/of met andere mantelzorgers over in gesprek?

Neem contact met ons op

Nieuwe column - Sandra van der Pal

Stel, je bent een jonge Joodse vrouw. Je hebt je voorgenomen om je kinderen bewust Joods op te voeden. Stiekem wil je daarvoor eigenlijk ook een Joodse man, dat is wel zo makkelijk. Maar, dan komt de liefde van je leven voorbij. En toevallig niet Joods. Hoe gaat dat dan, wanneer je later samen een kind krijgt? Sandra van der Pal vertelt hier openhartig over in haar nieuwe column voor Freyda. Over haar afwegingen en dilemma's. Je leest de column hier.

Multireligieus gebedshuis

Een christen, een moslim en een Jood lopen samen een gebedshuis in. Klinkt als het begin van een slechte mop? Think again, het is een van de meer hoopvolle nieuwtjes van de afgelopen week. In Berlijn is namelijk een begin gemaakt aan de bouw van een multireligieus gebedshuis. Eén gebouw waar straks zowel een kerk, een moskee als een synagoge te vinden zijn. Het project is het gevolg van een dialoog tussen de drie geestelijken die deze gebedsruimtes moeten gaan leiden. Het moet een plek worden waar de verschillende religies mét elkaar kunnen praten in plaats van over elkaar. En dat juichen we bij Freyda natuurlijk alleen maar toe. Lees meer in The Guardian.

Sjabbat Sjalom!
Close
Chat