Freyda weekoverzicht (21)
De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:
De Balie: Zijn Joden wit?
In de Balie vond afgelopen week een gesprek plaats over de plek van Joden in emancipatiebewegingen. Is er wel plek voor Joden in de antiracismebeweging? Joden voelen zich er niet altijd thuis, zij hebben vaak het gevoel als 'wit' te worden gezien terwijl Joden zichzelf zien als een minderheidsgroep. Dat leverde voer op voor discussie: waarom is het vanuit die emancipatiebewegingen vaak stil als het om antisemitisme gaat? Hoe kan het dat een partij als BIJ1 die de emancipatie van alle minderheden als speerpunt heeft het Amsterdams Joods akkoord niet tekent? Wat zijn de ervaringen van Joden die actief zijn in deze bewegingen? Kijk het gesprek hier terug.
Dit gesprek is onderdeel van de tentoonstelling 'Zijn Joden wit?' in het Joods Cultureel Kwartier. Die tentoonstelling staat klaar om van start te gaan; zodra de musea hun deuren mogen openen is de tentoonstelling te bezoeken. Verschillende media berichtten al over het gesprek, lees bijvoorbeeld dit stuk in Trouw, of deze in Het Parool.
Wil je meer verdieping? De tentoonstelling is ontstaan naar aanleiding van een essay in Vrij Nederland dat Gideon Querido van Frank schreef, over hoe hij zich als linkse Jood niet altijd op z'n plek voelt in kringen waar intersectionaliteit gemeengoed is.
Je zou denken dat links, vanuit de nieuwe solidariteits- gedachte, het bestrijden van antisemitisme tot een van de belangrijkste agendapunten zou maken.Gideon Querido van Frank
Lezing: Samuel Sarphati en corona (UvA Open)
Je kent Samuel Sarphati vast van het Sarphatipark in de Amsterdamse buurt de Pijp. En misschien heb je wel helemaal nooit van deze man gehoord. Tijd om daar verandering in te brengen, want Samuel Sarphati was een van de belangrijkste figuren in het Nederland van de 19e eeuw. Deze Joodse arts bekommerde zich om de volksgezondheid van het veelal arme deel van de Nederlandse bevolking. Hij zorgde voor modernisering van de broodproductie om honger tegen te gaan, regelde afvalinzamelingen om de volksgezondheid te bevorderen, en initieerde een stadsuitbreiding, om meer woonruimte te geven aan de arbeiders- en middenklasse. Waarom zijn ideeën nog steeds zo relevant zijn vertelt dr. Jonathan Gill tijdens een lezing bij uvA Open op vrijdag 4 juni. Aanmelden doe je hier.
Dialoog tegen stereotypering
Wanneer je in je eigen bubbel zit is het makkelijk om ideeën te ontwikkelen over anderen die misschien helemaal niet kloppen. Want hoeveel Joden kennen nou eigenlijk veel moslims, of andersom? Weten we echt wat gelovige christenen denken of zien we een paar mensen uit Urk op tv en nemen we aan dat de andere christenen wel hetzelfde zullen zijn? Het gesprek aangaan helpt om vooroordelen en stereotypen weg te nemen, zo gelooft ook CiJO, de CIDI Jongerenorganisatie. Zij organiseerden zo een gesprek tussen drie jongeren, een Jood een christen en een moslim. Een verfrissende manier om verschillen weg te nemen.
Een doodnormale podcast
De dood hoort bij het leven, on toch maakt het mensen vaak een beetje ongemakkelijk. Want wat zeg je tegen een vriend of vriendin die net een ouder heeft verloren? Twee twintigers die elk op jonge leeftijd een naaste verloren merkten dat hun omgeving niet goed wist hoe ze hier mee om moesten gaan, en het gesprek over het verlies uit gemak maar uit de weg gingen. En dat terwijl je je vrienden in een dergelijke situatie juist extra nodig hebt. Zij maakten daarom de podcast "Een doornormale podcast" die moet breken met het taboe. Luister de podcast hier of via je favo podcastapp.
Onze moederorganisatie JMW publiceerde onlangs een gids met de titel "over 120 jaar, wat wil ik dan?". Het is een gids die mensen met een Joodse achtergrond wegwijs maakt in de periode van de laatste levensfase. De gids is gratis te downloaden.
Sjabbat Sjalom!
Er zijn nog geen reacties
Plaats een reactie
Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen
Inloggen