Freyda weekoverzicht (20)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Europese maand van diversiteit

De Europese Commissie heeft de maand mei uitgeroepen tot diversiteitsmaand. Deze maand moet mensen bewust maken van het belang van diversiteit en inclusiviteit op de werkplekken en in de samenleving in de hele Europese Unie. Bij Freyda juichen wij diversiteit en inclusiviteit toe!

Behold how good and pleasant it is when all people live together as one.
Psalm 133:1

Uitvouwsynagoge in Oekraïne

Je leest het goed, 'een uitvouw synagoge' is neergezet in Oekraïne. De synagoge is neergezet als onderdeel van een herdenkingsproject voor de slachtoffers van de massaslachting in Babi Yar. Dat was het begin van de Holocaust in Oekraïne. "Dit is het eerste echte monument waar mensen naar toe kunnen komen en het gevoel hebben dat ze bidden en de slachtoffers van Babi Yar herdenken, vooral de Joodse slachtoffers", zei opperrabbijn Yaakov Bleich.
Deze symbolische synagoge is het eerste gebouw op wat een uitgestrekte Holocaust-gedenkplaats zal worden met een museum en een onderzoekscentrum. De ontwerpers hebben oud eikenhout gebruikt uit alle delen van Oekraïne, van bomen "die zich de wereld van voor de Holocaust herinneren".

Verbinding en verbroedering

Natascha van Wezel (Joods en journalist) schoof aan bij Op1 samen met de Palestijns-Nederlandse Yazan Hasiba om te spreken over het conflict in Israël en de Palestijnse gebieden. Zij spraken hier vooral over  verbinding en verbroedering en moedigden aan om het gesprek met elkaar op te zoeken. De Volkskrant schreef er ook een artikel over. 
Als je het hele gesprek wil terug zien kan dat via deze link op NPO start.

Onlangs is er een nieuwe landelijke Joods-Islamistische beweging opgericht, genaamd Yalla! Zij kwamen afgelopen week bij elkaar om het over hét conflict te hebben. De Volkskrant schreef "Het kan inderdaad. Geen moment verheft zich een stem. Ze vinden elkaar vrijwel meteen in wat hen verbindt: de pijn om dit conflict." Lees hier de rest van het artikel. 

Wil jij praten met iemand? Maak jij je zorgen of ervaar je verdriet?

Neem contact op met ons

Sjabbat Sjalom!
Close
Chat