Freyda weekoverzicht (18)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

4 en 5 mei

Afgelopen week stond natuurlijk in het teken van 4 en 5 mei, de herdenking aan de Sjoa en het vieren van de bevrijding. Naar aanleiding van de 4-mei herdenking schreef Yesim Candan een raak opiniestuk, waarin zij betoogt dat er meer gedaan moet worden aan de bewustwording bij jeugd en jongeren op het gebied van antisemitisme. Juist nu, in tijden van polarisatie. Lees het stuk hier terug.
Voor 5 mei interviewde Freyda vier Sjoa-overlevenden. Wij vroegen hen wat hun boodschap is voor ons, de jongere generatie, als het op het onderwerp vrijheid aankomt. De portretten vind je op Instagram en Facebook, maar ook hier op de website.

Vrijheid komt met grote verant-woordelijkheden
Ariette Vissel

De vuile was buitenhangen?

Op de NPO verscheen een docudrama gebaseerd op het boek 'Exodus' van Dina-Perla Portnaar. Daarin vertelt zij over haar ervaringen met huiselijk geweld, en hoe zij is weggebroken uit een gesloten orthodox-Joodse gemeenschap waarin zij zich bevond. Naar aanleiding daarvan schreef Chantal Suissa-Runne een opiniestuk voor Jonet. Is het goed dat dit soort verhalen worden gedeeld, of moet je als gemeenschap oppassen met het 'buitenhangen van de vuile was'?

Spinoza en mentale gezondheid

Spinoza is een van de beroemdste Nederlanders ooit. Deze Portugees-Joodse filosoof is tot op de dag van vandaag van grote betekenis voor het westerse denken en de moderne filosofie. Dat wist je misschien allemaal al, maar wist je ook dat Spinoza's werk ook wat zegt over het belang van mentale gezondheid? In dit artikel van onze vrienden van HeyAlma lees je er meer over.

Bij Freyda vinden we het belangrijk dat mentale problemen bespreekbaar gemaakt kunnen worden. Weet dat je voor al je vragen bij onze maatschappelijk werkers terecht kan, of je je nou even somber voelt of door de bomen het bos niet meer ziet. Blijf niet te lang met je problemen zitten.

Neem contact met ons op

Sjabbat Sjalom!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat