Freyda weekoverzicht (17)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Genderdiversiteit in Israël

Het was een goede week voor de genderdiversiteit in Israël. Eerst bereikte ons het bericht dat een bekende Israëlische scheidsrechter die behoort tot de absolute top, uit de kast is gekomen als transgender. Sagi Berman heeft haar naam veranderd in Sapir en gaat voortaan als vrouw door het leven. De Israëlische voetbalbond heeft haar volledige steun uitgesproken richting Berman, en zegt inmiddels met de FIFA in overleg te zijn over hoe het beste ruimte te geven aan transgender scheidsrechters. 

En dan volgde later in de week het nieuws van de aanstelling van de eerste vrouwelijke orthodoxe spiritueel leider in Israel. In het plaatsje Efrat op de Westelijke Jordaanoever is Shira Marili Mirvis aangesteld als de spiritueel leider van een Joodse gemeente. Dat Mirvis deze taak krijgt zonder dat er ook nog een mannelijke rabbijn is aangesteld, is uniek en is nog nooit eerder voorgekomen. Lees er hier meer over.

Chagall in Noord-Brabant

In het Noord-Brabantse plaatsje Uden opent binnenkort een bijzondere tentoonstelling over Chagall onder de titel Tussen werelden. De expositie laat niet alleen het werk van Chagall zien, maar trekt Chagall naar de huidige tijd door de verbinding te leggen met hedendaagse kunstenaars met een migratie-achtergrond. Het Krona Museum waarin de tentoonstelling te zien zal zijn moest de tentoonstelling al eerder uitstellen vanwege de pandemie, en hoopt eind mei dan echt open te gaan. De tentoonstelling is in ieder geval al helemaal ingericht, en ready to go. Lees meer het in Brabants Dagblad.

"Chagall is actueler dan je denkt. De worsteling met religie, met culturen is in zijn werk nadrukkelijk aanwezig."
Wouter Prins van Museum Krona

4 en 5 mei - podcast tips

In de aanloop naar 4 en 5 mei wordt er zoals gebruikelijk veel gepubliceerd in de media rondom de thema's oorlog, verzet en vrijheid. Wij hebben ervoor gekozen twee podcasts voor je uit te lichten. De eerste is een podcast van Rutger Bregman van de Correspondent, die het verhaal van de onbekende verzetsstrijder Arnold Douwes vertelt, en onderzoekt wat ervoor zorgt dat mensen besluiten in verzet te komen. En mis ook zeker niet de podcast Vrijheid volgens van het 4 en 5 mei comité, waarin Nederlanders die hun thuisland moesten ontvluchten vertellen wat vrijheid volgens hen inhoudt.

Ook Freyda zal in de dagen voorafgaand aan 4 en 5 mei het een en ander delen op onze sociale media-kanalen. Houd deze dus goed in de gaten!

Ajouad en de Joden

In een nieuwe serie #Ajouad onderzoekt presentator Ajouad zijn eigen wereldbeelden. In Ajouad en de Joden wil hij graag de Joodse gemeenschap leren kennen. Drie kwartier is natuurlijk nooit genoeg om de gehele diversiteit van de Joodse gemeenschap te laten zien, maar het is een mooie uitzending geworden die we jullie graag aanbevelen. Kijk het hier terug.

"Lody wil niet in het vijanddenken meegaan, hij stelt vragen. Iedereen heeft zijn eigen verhaal en hij wil dat begrijpen"

Rabbijn Lody van de Kamp in de Groene Amsterdammer

In de Groene Amsterdammer verscheen deze week een lang interview met Lody van de Kamp, de 'rebelse rabbijn' zoals de Groene hem typeert. Lody werkt al jaren aan de toenadering tussen Joden en Moslims in ons land en richtte onlangs samen met een aantal partners Yalla! op, die de ontmoeting tussen deze twee groepen in de samenleving moet stimuleren. Een mooi portret van een bijzondere man die zich inzet voor een missie die wij bij Freyda van harte ondersteunen. Lees het hier terug.

Sjabbat Sjalom!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat