Freyda weekoverzicht (16)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Trouw - De Tora zegt het: een dak boven je hoofd is een mensenrecht!

De woningmarkt is hot topic. Het hebben van een eigen woning lijkt voor veel starters een droom die wellicht nooit zal uitkomen. Niet voor niets was de oververhitte woningmarkt bij de laatste Tweede Kamerverkiezingen een van de belangrijkste onderwerpen. "Dertiger en de boot gemist op de woningmarkt: kan ik ooit nog een huis kopen?" kopte de NRC niet lang geleden. We horen steeds vaker dat het hebben van een huis geen luxe zou moeten zijn, maar een basisrecht. Dat de Tora er net zo over denkt laat rabbijn Lody van de Kamp deze week zien in Trouw. Als we wat meer zouden teruggrijpen op de concepten van duizenden jaren geleden, zou de maatschappij een stuk eerlijker zijn, stelt hij. 

We hebben een plicht om te zorgen dat iedereen een dak boven z’n hoofd heeft in de plaats waar hij woont"
Rabbijn Lody van de Kamp

Netflix - Aliyah Dada

Een nieuwe Netflixtip! Kennen jullie de film Aliyah Dada al? Een film over Roemeense Joden, en de grote groepen onder hen die naar Israël emigreerden (op Aliyah gingen). Uiteraard is er ook veel aandacht voor het verschrikkelijke lot dat veel Roemeense Joden ten deel viel tijdens de Sjoa. De Roemeense Joden hebben een grote invloed gehad op de Israëlische samenleving. Wist je bijvoorbeeld dat de Hora eigenlijk een Roemeense volksdans is? en dat de artiest Shlomo Artzi Roemeense roots heeft? Klik hier voor de film op Netflix. Hieronder vind je de trailer.

Volkskrant cartoon - antisemitisch?

In de Volkskrant stond afgelopen week een cartoon die veel stof deed opwaaien. Bij een item waar de podcast van de Deventer moordzaak besproken werd stond een cartoon waar Maurice de Hond als puppet master stond afgebeeld, die als het ware de media beheerst. De cartoon doet sterk denken aan de antisemitische cartoons die door de nazi's als propagandamiddel werden ingezet om de Jodenvervolging te legitimeren. De Volkskrant maakte excuses, maar veel mensen uit de Joodse gemeenschap namen daar geen genoegen mee. Waarom niet? Dat legt Oy Vey Acts heel goed uit op hun Insta.

Wat vind jij, zijn de excuses van de Volkskrant voldoende? Vertel het ons!

Klik hier

Sjabbat Sjalom!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat