Freyda weekoverzicht (15)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Bijzonder onderwijs in Nederland - afschaffen?

Bijzondere scholen kunnen leerlingen juist prima toerusten voor samenleving zo betoogt Hans Vuijsje, voormalig directeur van JMW, in de Volkskrant. Hij reageert hiermee op het artikel van Ronit Palache twee weken eerder, waarin zij pleit voor afschaffing van artikel 23. Dat deed zij naar aanleiding van het boek van Lale Gül, die daarin spreekt over de parallelle conservatief-Turkse samenleving waarin zij opgroeide.

Wat vind jij? Moet de vrijheid van onderwijs (artikel 23) worden afgeschaft?

Vertel het ons!

Besnijden, ja of nee? - Podcast

Binnen de Joodse traditie worden pasgeboren jongetjes op de achtste dag na hun geboorte besneden, waarmee het kind wordt opgenomen in het verbond tussen God en het Joodse volk. Dat mag in Nederland, want dat valt onder de vrijheid van godsdienst. Maar er zijn ook mensen die vinden dat deze praktijk verboden zou moeten worden. Zij beroepen zich op de integriteit van het lichaam van het kind, die zelf zou moeten kunnen beslissen of hij wel of niet besneden wil worden. Voor ouders kan dat best nog wel een dilemma zijn. Al helemaal als het gebruik wel valt in de culturele traditie van de ene ouder, en niet in die van de andere ouder. Bij Alicante namen ze deze mooie podcast op, waarin je voor en tegenstanders en ervaringsdeskundigen hun mening hoort geven.

"Ik wil met jou een verbond aangaan en ik zal je veel, heel veel nakomelingen geven"
Beresjiet (Genesis) 17:2

Snibble

Kennen jullie Snibble al? Een nieuwe website waar je de beste gerechten (snibbles) kan vinden. Geen onbetrouwbare rating van een restaurant door een bot op Google, maar afzonderlijke gerechten met een rating op basis van wat échte mensen vinden. Lees meer over Snibble en de bedenker Yuval Pappie op onze website. Klik hier voor de website van Snibble.

CIDI antisemitismemonitor

Het Centrum Informatie en Documentatie Israël publiceert jaarlijks de monitor antisemitische incidenten. De monitor van 2020 is net verschenen, en laat een afname zien van meldingen van antisemitische incidenten. Of dat met de lockdown te maken heeft is mogelijk, maar niet zeker. Het complete rapport vind je hier. Wil je een korte samenvatting door de NOS? Klik dan hier.

Sjabbat Sjalom!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat