Freyda weekoverzicht (13)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Ronit Palache - de verstikking van de Joodse gemeenschap?

In de Volkskrant van afgelopen week stond een artikel van de hand van Ronit Palache naar aanleiding van het boek van Lale Gül en de storm van reacties die haar boek teweegbracht. Palache vergelijkt daarin de gesloten gemeenschap waar Gül in opgroeide met de gesloten Joodse gemeenschap waar zij zelf in opgroeide. De kleine gesloten gemeenschap ervoer zij als verstikkend, zo valt in het artikel te lezen.

Wat vind jij? Is de Joodse gemeenschap een gesloten gemeenschap? En ervaar je die als verstikkend of misschien juist als beschermend?

Laat het ons weten!

De beroemde matzes uit Enschede

Pesach betekent matzes. Maar eet jij thuis ronde matzes of vierkante matzes? Als er één Nederlands bedrijf beroemd is geworden met hun ronde matzes, dan is dat natuurlijk Hollandia uit Enschede. Wist je dat er jaarlijks meer dan 40 miljoen matzes bij Hollandia van de band rollen? En dat er jaarlijks zo een 70.000 worden weggegeven? RTV Oost maakte een fantastisch item over dit bekende bedrijf.

Hanna Luden - avondklok is niet te vergelijken met WWII

Hanna Luden schreef een mooi opiniestuk in het NRC over het vergelijken van dingen die niet te vergelijken zijn. De huidige lockdown vanwege corona vergelijken met de Sjoa is niet alleen fout en pijnlijk, het leidt ook tot bagatellisering van de verschrikkingen van de Sjoa. En als we daar niet op letten, herkennen we het échte kwaad straks misschien niet meer als het zich aandient. Lees het stuk hier terug.

Het moeilijkste deel van het morele werk is het onderscheid maken tussen de gradaties van het kwaad
Amos Oz

Internationale Dag van Transgendervisibiliteit

Afgelopen woensdag was het de internationale dag van transgendervisibiliteit. Bij Freyda vinden we het heel belangrijk dat iedereen mag zijn wie hij is. In de bredere gemeenschap, maar ook binnen de Joodse gemeenschap valt er nog veel werk te verzetten om transgender personen zichtbaarder te maken. Kennen jullie Dinah Bons al? Deze bi-culturele mensenrechtenactivist (en ja, Joods) zet zich er in het bijzonder van in om de zichtbaarheid van transpersonen te vergroten.

Wij schreven een aantal maanden terug over Dinah. Wil je het teruglezen?

Klik hier

Sjabbat Sjalom!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat