Freyda weekoverzicht (12)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Pesach Sameach - Fijne Pesach

Morgenavond begint Pesach! De feestdag waarin we vieren dat het Joodse volk bevrijd werd uit de slavernij in Egypte. Wil je meer lezen over Pesach? Op de Freyda website kan je er van alles over vinden. Zie hier bijvoorbeeld ons Pesachdossier, of lees de column van Roxy van Ravenswade over de Pesach-paradox.

Wij wensen je een Chag Semeach, een fijne feestdag toe. Maar wij niet alleen. Want ook de gemeente Amsterdam wenst de Joodse gemeenschap een fijne Pesach toe, via billboards door de stad heen. En ook (demissionair) minister Grapperhaus brengt zijn wensen aan de gemeenschap over, check het filmpje hieronder. 

Yuval Noah Harari voorkomt de volgende pandemie

Terwijl de meesten van ons vooral bezig met het einde van de huidige pandemie kijken anderen alweer vooruit naar een volgende pandemie. Yuval Noah Harari, de Israelische professor die een wereldhit werd door het schrijven van zijn bestseller Sapiens betoogt in een recent artikel dat we goed moeten nadenkn over hoe we een volgende crisis kunnen voorkomen. En de sleutel daartoe, ligt vooral bij de politiek. Een waanzinnig goede uiteenzetting, zoals we van Harari gewend zijn. Lees het stuk hier terug.

Wetenschap kan de politiek niet vervangen
Yuval Noah Harari

Poolse man zorgt voor Joods erfgoed

"Polen kneedt zijn geschiedenis naar believen", kopte trouw in 2018. Onder invloed van de conservatieve Poolse regering van de PiS-partij komt de onafhankelijke geschiedschrijving steeds meer onder druk te staan. In de Volkskrant van het afgelopen weekend stond een artikel over een Poolse man die als vrijwilliger zorg draagt voor de begraafplaats van de Joodse gemeenschap in Lodz, een Poolse stad waarvoor de oorlog een op de drie inwoners Joods was. Hoe die conservatieve stromen ook dit werk negatief beïnvloeden lees je in dit artikel.

Joden voor rechtvaardigheid

Afgelopen zondag was het de internationale dag tegen racisme en werd er in het Westerpark gedemonstreerd tegen discriminatie en racisme. Wie goed heeft opgelet zal misschien hebben gezien dat er ook een groep Joodse demonstranten aanwezig was. De groep Oy Vey Acts zet zich vanuit hun Joodse achtergrond inzet voor een inclusieve samenleving. In dit filmpje van de NOS zie je duidelijk de banner "Joden voor rechtvaardigheid" voorbij komen.

Sjabbat Sjalom!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat