Freyda weekoverzicht (11)

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je. Met deze week:

Nieuwe fragmenten Doze Zeerollen ontdekt

Afgelopen week werden in Israël voor het eerst in decennia weer nieuwe fragmenten van de zogeheten Dode Zeerollen gevonden. De eerste Dode Zeerollen werden in de jaren 40 en 50 van de vorige eeuw gevonden en zorgden voor een revolutie in de manier waarop we naar de Joodse en vroeg-christelijke geschiedenis kijken. De teksten die daar gevonden werden waren tot dan toe onbekend en bevatten veel informatie over de verschillende Joodse groepen die in die tijd in het land leefden. Daarnaast zijn de Bijbelteksten die daar gevonden zijn de oudste versies van deze teksten die we kennen. Later werd er wel vaker geclaimd dat er nieuwe vondsten waren gedaan, maar dat ging altijd om vervalsingen. Nu zijn er wél authentieke fragmenten gevondenen, en daarnaast ook een rieten mand van een grove 10.000 jaar oud. Lees er meer over in de Volkskrant en luister ook vooral naar professor Mladen Popovic bij 'Met het Oog op Morgen', dé Nederlandse expert op het gebied van de Dode Zeerollen, die over de vondst vertelt.

Bijna Pesach!

Volgende week is het alweer Pesach. De feestdag die ons herinnert aan de tijd van slavernij in Egypte en de bevrijding. Om je alvast in de stemming te brengen schreven we dit stuk over de betekenis van Pesach in het jaar 2021. Chabad on Campus heeft een fantastische serie filmpjes gemaakt met recepten voor deze mooie feestdag. Check hieronder het filmpje voor charoset, of klik hier voor alle andere filmpjes.

Eenzaamheid bij jongeren

Eenzaamheid is een bekend probleem bij ouderen maar komt ook bij jongeren steeds vaker voor, al helemaal in deze coronaperiode. In dit stuk op de website van de Maastricht University vertelt psychiater Suzanne van Bronswijk wat de mogelijke oorzaken hiervan zijn, én geeft ze tips over wat je zelf tegen eenzaamheid kan doen. Soms wil het niet lukken om zelf de juiste maatregelen te nemen om je eigen eenzaamheid tegen te gaan. Weet dat je ook altijd bij een van de professionals van Freyda terecht kan voor klachten die te maken hebben met eenzaamheid.

Neem contact met ons op!

Klik hier

Verkiezingen Tweede Kamer 2021

De verkiezingen zijn weer achter de rug. We hopen dat je van je democratisch recht gebruik hebt gemaakt en dus in de stembus te vinden was afgelopen week. Voor de politieke junkies die er maar geen genoeg van kunnen krijgen hier twee tips. Wist je dat Israël ook verkiezingen houdt komende week? In de Volkskrant verscheen een goed stuk over hoe seculier en orthodox strijden om de toekomst van de Joodse staat. En als je toch liever dicht bij huis blijft, kijk dan nog even ons debat over Joodse politiek van vorige week terug:

Sjabbat Sjalom!

Er zijn nog geen reacties

Plaats een reactie

Je moet ingelogd zijn om een reactie te kunnen plaatsen

Inloggen

Close
Chat