Joods en Queer

Nu in de Pride Spotlight van Freyda, Dinah Bons. Lees meer over deze fascinerende vrouw die haar ziel en zaligheid inzet voor trans-emancipatie en hoe haar Joodse identiteit haar hierin sterkt.

‘Voor anderen zorgen zie ik als mijn persoonlijke mitsva’

EVEN VOORSTELLEN
Dinah Bons is een bi-culturele mensenrechtenactiviste. Wie een lijst wil maken van haar inspanningen voor de LHBTQI+ gemeenschap heeft héél veel papier nodig. Daarom beperken we ons voor nu tot slechts een paar wapenfeiten.

Momenteel is Dinah co-voorzitter van het Trans United Europe/Trans BPOC European network, evenals van de lokale afdeling Trans United Nederland in Amsterdam. Dit Europese netwerk zet zich actief in voor transpersonen van kleur. Dinah strijdt al jaren vanuit verschillende posities tegen geweld, discriminatie en racisme tegen LHBTQI+’ers en andere minderheden op internationale schaal. Als kers op de taart trad Dinah in augustus dit jaar toe tot het bestuur van Pride Amsterdam!

SUCCESVOLLE INSPANNINGEN 
Haar onvermoeibare inzet wierp al vele vruchten af. Dinah: ‘Door onze inspanningen met Transgender Europa is het recht gewaarborgd om binnen de Europese wetgeving officieel geslachtswijzigingen in paspoorten door te voeren. Ook staat transgender inmiddels in de ziekteleer niet meer geclassificeerd als psychiatrische ziekte. Dat laatste heeft zeer positieve gevolgen voor het medische traject dat transpersonen volgen.’

OORLOGSVERHALEN VAN MIJN GROOTOUDERS 
‘Mijn Jodendom beleef ik diep spiritueel. Ik voel me enorm aangetrokken tot de Joodse mystieke leer van de Zohar. De oorlogsverhalen die ik als jong adoptiekind van mijn grootouders te horen kreeg, maakten een permanente indruk op me. De zware emoties gaven en geven mij de kracht en motivatie om op te komen voor mensen die het minder getroffen hebben en die door hun identiteit aan de onderkant van de samenleving bungelen of gemarginaliseerd worden.’

PERSOONLIJKE MITSVA 
Een ander leidmotief in Dinah’s leven is tikoen olam; de wens om de wereld een betere plek te maken. ‘Daarvoor is het essentieel om mitsvot te doen. Voor anderen zorgen zie ik als mijn persoonlijke mitsva. Dit gedachtegoed vloeit zowel in mijn persoonlijke leven, als in mijn carrière door.’

LIEFDEVOLLE COACH 
Binnen de Joodse gemeenschap ontfermt Dinah zich als coach liefdevol over mensen die in de knel zitten met hun religieuze achtergrond, seksuele oriëntatie of hun genderidentiteit. Zo’n coachingstraject kan leiden tot verschillende dingen: het vinden van een passende sjoelgemeenschap, de motivatie om de band met ouders of familie te herstellen of soms zelfs tot de beslissing om alija – naar Israël verhuizen – te maken.

OPRICHTING EUROPEAN QUEER MUSLIM NETWORK
Dinah’s ondersteuning van religieuze queers beperkt zich niet alleen tot het Jodendom. Samen met onder meer de Islamitische homoseksuele imams Muhsin Hendricks en Ludovic Zahed richtte Dinah the European Queer Muslim Network op, in Nederland bekend als Maruf. Kortom: Dinah is een echte bruggenbouwer, gedreven door nesjomme! 

Ben je trans, heb je een Joodse achtergrond en wil je daar graag over praten? Je kunt altijd bij Dinah terecht via contact@transunitedeurope.eu of bij onze sociaal werkers. Dit geldt uiteraard ook voor andere LHBTQI+’ers!

Geschreven door: Floor Städler

Contact met onze sociaal werkers?

Klik hier

Overal Jezelf Kunnen Zijn

Vanuit onze Joodse achtergrond vinden wij het heel belangrijk dat iedereen zonder oordeel of gevaar zichzelf kan zijn. Daarom ontwikkelde JMW in samenwerking met Tijgertje LHBTI Krav Maga, Transgender Netwerk Nederland (TNN) en het CIDI de training "Overal Jezelf Kunnen Zijn". Tijdens een workshopreeks van zes avonden waarin de vechtsport Krav Maga centraal staat, leer je hoe je het best kunt omgaan met onveilige situaties. Daarbij zijn je eigen grenzen leren kennen en ze (durven) stellen, bewustwording van hoe je op gevaar reageert en diverse zelfverdedigingstechnieken cruciale elementen.

Bekijk hier de video van PrideTV over geweld en discriminatie tegen de LHBTQI+-gemeenschap waarin Jan Pieter de Lugt van Tijgertje aan het woord is over ‘Overal jezelf kunnen zijn’ (vanaf minuut 38).

Met het project ‘Overal jezelf kunnen zijn’ willen wij bijdragen aan een samenleving waarin iedereen zorgeloos zichzelf kan zijn. De komende twee jaar geeft Freyda workshops door het hele land.

Workshops en trainingen

Close
Chat