Weekoverzicht (46) Joods leven

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je.

Maoz Tsur Chrismukah versie

De pepernoten liggen al weken in de winkels, dan mogen we ook vast een voorproefje nemen op Chanoeka. Deze versie van Maoz Tsur geeft een mooie fusion van kerst en Chanoeka die je alleen in de Verenigde Staten tegenkomt.

Esther's cookery online kookworkshop

Pandemie of niet, Esther Erwteman (o.a. bekend van het kookboek NOSH, vol verhalen en recepten uit haar Joodse keuken) gaat gewoon door met haar kookworkshops. En als dat niet fysiek kan, dan online. Bijvoorbeeld op 19 november aanstaande. Meedoen? Check de website.

Swan Lake - Club Guy and Roni

Balletklassieker meets role playing game meets Israelische choreografie. Club Guy en Roni presenteren een unieke uitvoering van de klassieke voorstelling, die offline en online te bezoeken is. En hoe de voorstelling afloopt, bepaal jij helemaal zelf. Worden jullie net zo enthousiast van de trailer als wij?

Vice schreef er een mooi artikel over en sprak met drie van de dansers.

Vraag het een rabbijn - Joods op de EO

Boekenkasten zijn er vol van geschreven, de zogenoemde Responsa literatuur. Een genre in de Joodse literatuur, van de gepubliceerde vragen die aan rabbijnen gesteld werden en de antwoorden die zij daarop gaven. Wereldberoemd zijn de Pri Ets Haimantwoorden geschreven door de rabbijnstudenten van het Portugees-Joodse seminarium Ets Haim in AmsterdamIn de nieuwe serie 'Vraag het een rabbijn' geven vier Nederlandse rabbijnen, van orthodox tot liberaal, antwoord op de meest uiteenlopende vragen. Een mooie vertaling van deze eeuwenoude traditie naar de 21e eeuw. Vanaf zondag 15 november om 15.05 uur bij de EO op NPO 2.

Rabbijn Lord Jonathan Sacks overleden

Baroech dajan ha-emet. Afgelopen sjabbat overleed de voormalig opperrabijn van het Verenigd Koninkrijk, Lord Jonathan Sacks, aan de gevolgen van kanker. Sacks was een van de bekendste rabbijnen ter wereld, en gold als een inspiratie voor velen. Bij Freyda zijn we erg fan van zijn filmpje 'why I am a Jew'. Check 'm hier:

PKN bekent schuld

Afgelopen zondag herdacht de Joodse gemeenschap de kristallnacht, de nacht in 1938 waarop de pogrom plaatsvond die het begin van de verschrikkingen van de Sjoa inleidde. Tijdens deze herdenking, die virtueel kon worden bijgewoond, sprak de scriba van de Nederlands Protestantse Kerk een verklaring uit waarin de kerk spijt betuigt voor haar opstelling tijdens de Tweede Wereldoorlog. Wat die rol van de kerk precies geweest is onderzocht historicus Bart Wallet.

Ook de Nederlandse eurocommissaris Frans Timmermans gaf een speech die erg mooi aansloot bij de actualiteit. De tekst van de speech vind je hier

Close
Chat