Weekoverzicht (45) Joods leven

De redactie van Freyda speurt het internet en de kranten af voor interessante content die aansluit bij jouw leefwereld. Een selectie van wat we tegenkomen delen we hier met je.

Het Beloofde Leven - Femmetje de Wind

Auteur Femmetje de Wind publiceerde een nieuw boek, getiteld "Het Beloofde Leven". Het boek gaat over een jonge vrouw, Sophia, die valt voor een kunsthandelaar uit een orthodox-Joodse familie. De relatie zorgt voor een aangewakkerde interesse in haar eigen Joodse achtergrond, en voert hen naar Israel waar Sophia orthodox-Joods wordt. Jonet publiceerde eerder een voorproefje uit het boek en het NRC sprak met Femmetje, over haar eigen Joodse identiteit en de parallellen tussen de hoofdpersonage in het boek en zijzelf. Een fijn gesprek met een aantal mooie inzichten. 

Shabbat project

Sinds 2013 wordt ieder jaar het "shabbat project" georganiseerd, waarbij Joden wereldwijd, van allerlei verschillende gezindten en leeftijden, sjabbat vieren. Jewish Young Professionals biedt dit jaar een sjabbatpakket aan zodat je thuis mee kan doen aan het shabbos project. Een pakket bestellen doe je hier.

Meer nog dan dat het Joodse volk de Sjabbat in leven heeft gehouden, heeft de Sjabbat het Joodse volk in leven gehouden
Achad Ha'am

Yuval Noah Harari - Sapiens stripverhaal

Yuval Noah Harari was te gast in het programma Buitenhof. De bekende Israƫlische historicus en auteur sprak er over zijn bestseller Sapiens, die onlangs ook als stripverhaal gepubliceerd werd. De uitzending is hier terug te zien.

Orthodox-Joods huwelijk voor homoseksuelen

Enerzijds is homoseksualiteit binnen een groot deel van de orthodox-Joodse gemeenschap nog een groot taboe, anderzijds worden er ook binnen de orthodoxie enorme stappen gezet richting acceptatie. De Jerusalem Post schreef over orthodoxe rabbijnen die, ondanks het taboe, huwelijken voor stellen van gelijk geslacht uitvoeren. Het artikel lees je hier terug.

Lachen om Levie: Komisch bedoeld antisemitisme (1830-1930)

Ewoud Sanders, die eerder onderzoek deed naar kinderverhalen over het bekeren van Joden naar het christendom heeft een nieuw boek gepubliceerd. Dit nieuwe boek, Lachen om Levie, beschrijft een genre van humoristisch bedoelde antisemitische jeugdverhalen dat een tijd lang erg populair was. Het genre bevat de verhalen van de fictieve Joodse soldaat Levie Zadok in de Krim-oorlog. Op neerlandistiek.nl verscheen een mooie recensie.

Havdala party

De Joodse studentenvereniging Ijar en Bendigamos slaan hun handen ineen, en organiseren een virtuele Havdala party via zoom op zaterdagavond 7 november. Wil je op de hoogte blijven van de activiteiten van bendigamos? Word dan lid van hun Facebookgroep.

Close
Chat