De (vrijwilligers)helden van Freyda

Reddende engelen, rotsen in de branding, onze steun en toeverlaat, helden. Vanwege de coronaepidemie waren er veel nieuwe vrijwilligers nodig. Mensen die voor ouderen boodschappen wilden doen, de hond konden uitlaten of medicijnen ophalen. In samenwerking met Maccabi coördineert Freyda een actieve groep vrijwilligers. Een vrijwilliger deelt zijn verhaal.

Nati Banet (1998)
Student psychologie
Woonplaats: Amsterdam

Ik geloof dat ik een appje kreeg van iemand die ik ken. Dat Maccabi vrijwilligers zocht om mensen te helpen die door corona hun huis niet uit konden. Vroeger werkte ik bij de thuiszorg van Cordaan JMW, ik denk dat degene die het mij doorstuurde daarom aan mij dacht. Zonder er verder heel veel bij na te denken, vulde ik het online formulier in. Er zijn vast honderden mensen die zich hebben opgegeven en ik zal er wel niets meer van horen, dacht ik nog.

Maar niet veel later werd ik gebeld door een medewerker van JMW. Of het klopt dat ik me had opgegeven als vrijwilliger bij Maccabi en of ik zou kunnen helpen bij een aantal adressen in Amsterdam-Buitenveldert. Ik heb toen boodschappen gedaan en spullen voor die mensen weggebracht. Het leuke aan dit soort werk vind ik dat je de kans krijgt om met de mensen te praten.

“Een glimlach op iemands gezicht geeft je echt een geweldig gevoel vanbinnen.”
Nati

Ik ben geboren in Israël en al mijn familie is dus ook Israëlisch, waardoor ik een minder vanzelfsprekende band heb met de Nederlandse geschiedenis. Ik vind het leuk om van deze mensen te horen waar zij vandaan komen, hoe Amsterdam er vroeger uitzag, of hoe ze de oorlog zijn doorgekomen. Dat praten met mensen vind ik fantastisch, niet voor niets wil ik later dan ook klinisch psycholoog worden.

Daarnaast zie ik het ook als mijn plicht om te helpen waar ik kan. Vanuit mijn traditionele opvoeding heb ik altijd meegekregen dat chesed, het doen van goede daden zonder er iets voor terug te verwachten, een belangrijke mitswe is. Dan is het soms misschien een beetje tegenstrijdig dat je er tóch wat voor terugkrijgt; een glimlach op iemands gezicht geeft je echt een geweldig gevoel vanbinnen. En je helpt de gemeenschap, dat zou iedereen toch moeten doen?

Wil je je ook inzetten voor de Joodse gemeenschap in deze rare tijden?

Meld je aan!

Close
Chat