Dit is wat het kwaad kan

Op 6 januari bestormden duizenden Trump-supporters het Capitool in Washington, DC – het was de eerste keer sinds de Britten het gebouw in 1814 in brand staken dat een horde deze bijna heilige grond van de democratie binnenbrak.

Niet toevallig is het ook de eerste keer dat een presidentskandidaat zijn nederlaag niet toegeeft. De rebellen, verraders van de democratie, waren tot hun bestorming aangezet door Trump, de President van de Verenigde Staten, de verliezer die niet tegen zijn verlies kan, de pathologische leugenaar die in zijn eigen waarheid leeft.

Een deel van de demonstranten had wapens; het was een militie met paramilitaire uitrusting en plannen om leden van het congress en de senaat te kidnappen en zelfs te doden. Ze waren daadwerkelijk van plan een coup te plegen in het land dat gelooft dat ze de democratie heeft uitgevonden, waar “the peaceful transition of power” al sinds George Washington in 1797 de hoeksteen van de democratie is.

Racisme

Ik woon zelf al 11 jaar in Washington, D.C.. Dit is mijn stad. Een groot deel van de Washingtonse bevolking is zwart (vroeger was de bijnaam van Washington D.C. “Chocolate City”). Na de dood van George Floyd door de politie deze zomer, demonstreerden groepen Black Lives Matter activisten en andere Washingtonians vredig en ongewapend voor het Witte Huis en in de buurt van het Capitool. Ze werden bestookt met traangas. Ze werden gearresteerd. Er werd een avondklok ingesteld. In Oregon werden ze door geheime politie in ongemarkeerde busjes gegooid. Maar deze maand, toen zogeheten “white nationalists” met wapens een van de meest hevig beveiligde gebouwen in het land binnen braken en een politieagent letterlijk doodsloegen, liepen ze om 18:00 uur zonder handboeien fluitend weer naar buiten. Als ze niet wit waren, was het anders afgelopen.

Laat het duidelijk zijn: ik haal racisme er niet bij, dat deden de rebellen toen ze een gigantische strop meebrachten. In de Amerikaanse geschiedenis betekent een strop hetzelfde als een brandend kruis: het lynchen van zwarten. Maar white supremacists zijn niet alleen racistisch zijn jegens zwarten..

Ik haal racisme er niet bij, dat deden de rebellen toen ze een gigantische strop meebrachten

In deze patriottenparade waren shirts te vinden met de tekst “Camp Auschwitz - Staff” en “6MWNE” (6 million was not enough). Het deed me denken aan de Unite The Right demonstratie in Charlottesville van 2017, waar demonstranten dingen riepen als “Jews Will Not Replace Us.” Ook dit is geen toeval: veel van de rebellen zijn QAnon aanhangers – de gevaarlijke en antisemitische complottheorie die President Trump weigert af te zweren. Ze geloven dat de verkiezing is gestolen door een samenspannend gezelschap van 'globalisten' die 'een nieuwe wereldorde' willen instellen en hun kracht van het bloed van kinderen krijgen. Klinkt bekend? 

Natuurlijk zijn de Democraten de partij van de globalisten: er zijn 35 joodse Democraten in het congres, en maar twee joodse Republikeinen. Sterker nog, minstens twee Republikeinse congresleden zijn zelf QAnon aanhangers.

Wat kan het kwaad?

De afgelopen 4 jaar heeft Trump zijn aanhangers continu voorgelogen en complottheorieën gevoed. Het begon met onbenullige leugens over de grootte van zijn verkiezingsoverwinning in 2016, de grootte van het publiek bij zijn inwijding, en dat “Mexico is already paying for the wall”. Maar in het afgelopen jaar ondersteunde Trump QAnon, en verzekerde hij zijn volgelingen dat als hij de verkiezing won, het fair and square zou zijn, maar dat als Biden won, het duidelijk een gestolen verkiezing was. Zij geloofden hem, met de couppoging van 6 januari als resultaat.

Een maand voor de bestorming zei het Republikeinse leiderschap hardop wat ze de afgelopen vijf jaar enkel fluisterden: “What is the downside for humoring him for this little bit of time” / wat kan het kwaad als we een tijdje met hem meespelen.

Dit is wat het kwaad kan.

Dit opiniestuk werd geschreven door Yoav Magid. Yoav komt uit Nederland en woont inmiddels 11 jaar in Washington.

Close
Chat